Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Pascal Vos (managing director), Jean Paul Vos (commercie) en Stephan Vos (R&D) bij EAL

Van techneutenclub naar high-end verrijking van het Unica-netwerk

EAL bestaat sinds 1972. Toen de oprichter in 1981 besloot om naar Canada te emigreren, vroeg hij oud-studiegenoot Anton Vos of hij interesse had om het bedrijf over te nemen. Onder zijn leiding en sinds 2005 die van zijn zoons Pascal Vos (managing director), Jean Paul Vos (commercie) en Stephan Vos (R&D) groeide EAL uit tot een van de meest ervaren bedrijven in de ontwikkeling van hard- en software voor security management en toegangscontrole. In 2022, het jaar dat EAL zijn 50-jarig bestaan vierde, vonden de drie broers het tijd voor de volgende stap: overname door Unica.

Eén regeltje software

Pascal, Jean Paul en Stephan hebben vergelijkbare herinneringen aan hun vader en het familiebedrijf. “Techniek is ons met de paplepel ingegoten. We zijn alle drie als kind vaak met onze vader mee geweest naar klanten om voedinkjes te schroeven en software te programmeren”, vertelt Jean Paul. Pascal knikt: “Leuk, een uurtje mee, dacht je dan. Maar uiteindelijk zat je er de hele dag. Dat was niet zo erg toen mijn vader een keer bij een bakkerij de krakelingmachine moest inregelen. Die dag heb ik me ziek gegeten aan koekjes! Maar meestal duurde het gewoon erg lang.”

Dat is ook hoe Stephan het zich herinnert: “We waren een keer de hele dag bij een brandweerpost in Maastricht. Ik was buiten gaan zitten en zag de zon ondergaan. Als ik vroeg ‘Gaan we nou?’, antwoordde mijn vader steeds hetzelfde.” Alle drie in koor: “Nog één regeltje software aanpassen!”

Verschillende expertise

Achteraf gezien kunnen ze erom lachen én hebben ze er naar eigen zeggen veel van geleerd. Jean Paul: “We zaten als tieners al met opdrachtgevers aan tafel. Toen onze vader ziek werd – wij waren begin twintig en na onze studies allemaal bij EAL komen werken – moesten we het ineens met z’n drieën gaan doen.” Pascal: “Onze vader zei: ‘Jullie hebben altijd gezegd dat jullie het beter konden dan ik. Nou, laat maar zien dan!’ We zijn inderdaad alle drie eigenwijs en doen alles op onze eigen manier.” Volgens Jean Paul gaat dat goed omdat hij en zijn broers allemaal een andere functie hebben. “We werken elk vanuit een andere expertise aan hetzelfde doel. Dat maakt het makkelijk.”

“Onze ontwikkelafdeling geeft Unica een technologische voorsprong”

Pascal Vos (managing director), Jean Paul Vos (commercie) en Stephan Vos (R&D) bij EAL

Techneutenclub

EAL ontwikkelt en implementeert onder meer security management en toegangscontrolesystemen, mobiele datacommunicatie en voice recording. Bijzonder is dat het bedrijf uit Apeldoorn alle hardware en software in eigen beheer ontwikkelt en produceert. “Wij maken unieke producten en zijn daardoor heel onafhankelijk. En omdat we tevens in Nederland produceren, hebben we ook minder last van de componentenschaarste”, zegt Pascal.

Bijzonder is verder dat EAL een relatief grote research & development-afdeling heeft. “We vinden het belangrijk om mee te gaan met technologische ontwikkelingen. Onze klanten, waaronder ziekenhuizen, banken en overheidsinstellingen, verwachten dat van ons”, zegt Jean Paul. “Daarbij ligt de lat steeds hoger als het gaat om professionalisering – bijvoorbeeld het kunnen identificeren en volgen van producten en duidelijke garantievoorwaarden –, veiligheidseisen en wet- en regelgeving. We zijn bijvoorbeeld ISO 27001 gecertificeerd. Je kunt dus wel zeggen dat we ons met EAL hebben ontwikkeld van een techneutenclub naar een serieuze organisatie.”

Beste klantvoorstel

Dat dit niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit het feit dat er in de afgelopen tien jaar maar liefst acht keer een overnameverzoek kwam. “Meestal was het een kort gesprek”, zegt Pascal. “Wij hebben namelijk geen zin om te cashen en op de bank te gaan zitten. We willen zelf doorgaan met onze business bij EAL. En onze kinderen eventueel ook een toekomst kunnen bieden bij het bedrijf.” De oudste zoon van Stephan werkt als programmeur op de ontwikkelafdeling van EAL. En de oudste zoon van Pascal loopt sinds kort stage bij Unica. Dit bedrijf kreeg het in 2022 namelijk wél voor elkaar om EAL over te nemen. Jean Paul vertelt waarom: “Unica bood ons de mogelijkheid om binnen het cluster Unica Access & Security lekker ons eigen ding te blijven doen. We behouden onze bedrijfscultuur en zijn vrij om synergie te zoeken met andere Unica-bedrijven, zoals Nsecure, waarmee we al hebben samengewerkt voor het UWV. Samen kunnen we klanten het beste integrale voorstel doen.”

Technologische voorsprong

Unica en EAL vullen elkaar goed aan, stellen de broers unaniem. “Onze ontwikkelafdeling geeft Unica een technologische voorsprong”, zegt Stephan. “En wij kunnen onze kennis vergroten van andere security management-domeinen, zoals cloudoplossingen en cybersecurity, en zo verder doorgroeien.” Jean Paul vindt het fijn om ‘eigen baas’ te blijven en tegelijk deel uit te maken van een grote, breed georiënteerde groep. En volgens Pascal kan Unica nog wel wat leren van de resultaatgerichtheid van EAL en profiteert EAL van het schaalvoordeel en de lange termijnvisie van Unica. “Ja, het is leuk. Voor het eerst in vijftien jaar leren we weer eens wat”, sluit hij lachend af.