Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
George van Duyneveld, Business Development Leader Benelux bij IBM:

“Als je samen op reis gaat, kun je elkaar maar beter aardig vinden”

Het ministerie van Defensie begint in 2021 met de bouw van een nieuwe, toekomstbestendige IT-infrastructuur. Dit omvangrijke programma met de naam Grensverleggende IT (GrIT) werd op 30 december 2020 formeel toegekend aan het consortium Athena, een samenwerking tussen IBM, Atos en Unica. Hoofdaannemer IBM coördineert de samenwerking binnen het bouwteam. Atos levert een veilig netwerk en beveiligde digitale werkplekken. Unica verzorgt alles rondom de datacenters.

Met de samenwerking tussen IBM en Unica komen twee werelden bij elkaar. Toch zijn er ook veel overeenkomsten, signaleert George van Duyneveld, die namens IBM commercieel verantwoordelijk is voor het project. “Unica weet hoe het is om langdurig samen te werken in een consortium; dat er ongetwijfeld moeilijke momenten zullen komen en je elkaar dan maar beter aardig kunt vinden.”

Het aanleggen van een compleet nieuwe IT-infrastructuur voor het ministerie van Defensie is een bijzonder prestigieus, groot én complex project. “Als je alle leveranciers en toeleveranciers meerekent, werken er in totaal misschien wel honderd partijen aan mee”, vertelt George van Duyneveld, die vorig jaar namens IBM de contractonderhandelingen deed. “Het is daarbij aan IBM om als hoofdaannemer en aanspreekpunt al die bedrijven en mensen met elkaar te verbinden.”

Dynamiek

Dat klinkt als een pittige opgave, maar George schept er juist plezier in om de meest geschikte partijen voor een opdracht te vinden en die met succes aan elkaar te koppelen. “Drie-en-een-half jaar geleden kregen we van Defensie te horen dat zij een datacenter wilden bouwen. IBM kreeg de opdracht om hier een capabele specialist voor te vinden. We hebben toen een scan gemaakt van de markt en een tender uitgeschreven. Unica kwam hieruit als beste naar voren.”

Doorslaggevend was volgens George een gesprek met de directie, waaruit bleek dat Unica heel goed wist wat het inhoudt om langdurig samen te werken in een consortium. “Er ontstaat een speciale dynamiek als je samen met een heleboel partijen aan een complex project werkt”, zegt George. “Unica weet dat als geen ander, omdat zij gebouwen realiseert met technische ruimtes die aan extreem hoge eisen moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een cleanroom-omgeving in een ziekenhuis of aan de bouw van een datacenter. Om deze ‘controlled environments’ goed te laten functioneren, moet je veel partijen en componenten bij elkaar brengen.”

Samen succesvol

Maar met het enkel en alleen bij elkaar brengen van bedrijven en mensen ben je er natuurlijk nog niet. Volgens George kan een consortium pas echt succesvol worden als aan een paar basiscriteria wordt voldaan. “Vertrouwen is natuurlijk de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle samenwerking”, zegt George. “Als ik naar IBM en Unica kijk, zie ik veel vertrouwen. Verder moet je niet bang zijn om naar elkaar dingen te benoemen. De afgelopen maanden heb ik verschillende mensen binnen Unica leren kennen, die rechtdoorzee zijn en van hun hart geen moordkuil maken”, lacht hij. “Dus ook daarmee zit het wel goed.”

Als er, zoals in het geval van IBM en Unica, twee werelden bij elkaar komen, kan dat soms problemen opleveren in de communicatie. “Je moet dan extra je best doen om duidelijk, eerlijk en voorspelbaar te zijn”, zegt George. “Op technisch vlak spreken we soms echt een andere taal. Het geeft niet als je elkaar af en toe even niet begrijpt, als het uitgangspunt altijd is dat de ander het waarschijnlijk niet slecht bedoelt. En als er toch moeilijkheden ontstaan, wat in een complex speelveld onvermijdelijk is, dan is het de kunst om daar samen op een goede manier uit te komen. IBM en Unica hebben allebei die intentie en delen de filosofie: als je samen op reis gaat, kun je elkaar maar beter aardig vinden.”

Er ontstaat een mooie vertrouwensrelatie, waarbij we schouder aan schouder werken

George van Duyneveld, IBM

Leuke mensen

George heeft Unica de afgelopen maanden beter leren kennen en is erg tevreden over de samenwerking tot nu toe. “Er ontstaat een mooie vertrouwensrelatie, waarbij we schouder aan schouder werken”, zegt hij. “Unica is een technisch vakkundig bedrijf, dat mooie, tastbare projecten realiseert. De manier waarop Unica is georganiseerd als een netwerk van bedrijven, vind ik heel slim en interessant. Op die manier kun je als bedrijf innovatief zijn en doen waar je goed in bent. Daarmee heeft Unica een nichemarkt te pakken en onderscheidt het zich van andere, meer traditioneel denkende bedrijven.” En ‘last but not least’ wil George graag iets zeggen over het menselijke aspect van de samenwerking. “Iedereen weet dat het de mensen zijn die een bedrijf maken. Bij Unica werken hele leuke mensen. Daardoor weet ik helemaal zeker dat we dit traject samen tot een goed einde gaan brengen.”