Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Janine Feddes, manager operations en MT-lid Unica Building Services Zwolle:

“Een gevarieerd team creëert meerwaarde”

“Iedereen kijkt op een andere manier naar zaken binnen een organisatie. Door een divers personeelsbestand en een gevarieerde teamsamenstelling ontstaan nieuwe invalshoeken. Medewerkers vullen elkaar aan en creëren meerwaarde.” Aan het woord is de 41-jarige Janine Feddes. Sinds twee jaar is zij manager operations bij Unica Building Services in Zwolle en lid van het Zwolse managementteam. Een impressie van een gesprek met een bevlogen Janine over haar werkervaringen bij Unica.

“Mijn werkzaamheden zijn heel divers en ik ben vooral een verbindende schakel tussen onze medewerkers,” begint Janine. Samen met haar partner Gert-Jan en dochters Eloise van 6 en Anna van 4, woont ze al vele jaren in de prachtige hoofdstad van Overijssel. Janine heeft de opleiding HBO Facilitaire Dienstverlening afgerond. Evenals de studie Bedrijfskunde, met als specialisatie Productie & Servicemanagement, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als leidinggevende heeft ze vervolgens ruim tien jaar technische afdelingen in de Telecombranche aangestuurd, waaronder het Security Operations Centre van Ziggo. “In deze periode is het zaadje gepland”, zegt ze lachend. “Ik heb processen geoptimaliseerd, projecten opgezet en ervaren dat ik vooral leidinggeven en het inspireren van anderen erg leuk vind. In mijn huidige functie zijn al deze facetten met elkaar gecombineerd. Dat maakt het zo boeiend.”

Ik geloof echt in diversiteit en gun de andere entiteiten dezelfde dynamiek als die ik ervaar.

Janine Feddes

Enerverende functie

Janine heeft als manager operations een enerverende functie. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de Zwolse vestiging waar 130 personen werkzaam zijn. Ze is operationeel leidinggevende van de afdelingen advies & inspectie, receptie, magazijn, planning, facturatie/administratie en centrale contract invoer. Ook behoren recruitment, personele zaken, Quality Health Safety Environment (QHSE) en facilitaire zaken tot haar verantwoording. Hoe is ze bij Unica terechtgekomen? “Zo’n twee jaar geleden vertelde een voormalig collega dat ze iemand kende die bij een leuk bedrijf werkte, namelijk Unica. Ik dacht bij mezelf: ‘Koffie drinken kan altijd. Zo ben ik met vestigingsdirecteur Ivo Olde Meule in gesprek geraakt. We hebben gekeken naar mijn achtergrond, werkervaring en naar de behoeften van Unica Building Services Zwolle. Ivo had nogal veel taken op zijn bord liggen. Een deel hiervan heb ik overgenomen en tevens zijn er accenten op andere zaken gelegd. Zo heb ik duidelijk als opdracht meegekregen medewerkers meer centraal te stellen binnen onze organisatie.”

Dicht op de werkvloer

Hoe is Janine te werk gegaan? “De eerste paar maanden ben ik op verschillende afdelingen aangeschoven. Ik heb mijn oren en ogen open gehouden. Ook ben ik met medewerkers van verschillende disciplines mee op pad gegaan, van monteur tot inspecteur. Tevens ben ik bij andere vestigingen gaan kijken naar de manier waarop men daar te werk gaat. Juist om de beste prestaties eruit te halen en de dialoog met elkaar aan te gaan. De samenwerking en omgang met medewerkers spreekt me enorm aan. Als MT vergaderen we wekelijks. We hebben plezier en zijn kritisch naar elkaar. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen expertise. Ik kijk vanuit mijn bedrijfskundige achtergrond naar de organisatie, structuren, processen en onze medewerkers. Daardoor kan ik makkelijk vragen stellen als: wat speelt er op de werkvloer? Waarom doen we iets op een bepaalde manier? Of wat moet er anders, zonder in een technische discussie te vallen. Daar ligt denk ik ook mijn meerwaarde. Een concreet initiatief is dat we dicht op de werkvloer zijn gaan zitten. Zo organiseerden we bijvoorbeeld ‘Het MT ontbijt met je mee’ nog voor de coronatijd. Tijdens zo’n ontbijtsessie hebben we de vraag voorgelegd: Wat kan het MT anders doen? Hieruit kwam naar voren dat wij zichtbaarder moesten zijn in het werkveld. Dat zijn we vervolgens ook daadwerkelijk gaan doen. Helaas zijn we door corona gedwongen een andere manier van werken te vinden en doen we veel digitaal. Maar, onze betrokkenheid wordt op prijs gesteld en medewerkers voelen zich gehoord.”

Resultaten behalen

Janine kijkt terug op een periode waarin succesvolle resultaten met elkaar zijn behaald. “Door mijn komst is er meer verbondenheid en betrokkenheid met de medewerkers ontstaan. We hebben bijvoorbeeld de organisatie onder de loep genomen en de focus gelegd op fit to position. Dus: Zit de juiste persoon op de juiste plek? Juist door met elkaar in gesprek te gaan, probeer ik de kwaliteiten van iedereen boven water te krijgen. Zo heb ik het traject begeleid om de verantwoordelijkheid met betrekking tot verzuim en functioneren van medewerkers bij de operationeel leidinggevende te leggen. Mede door meer aandacht en onze aanpak is het ziekteverzuim gedaald. Dat is een mooie prestatie voor zo’n grote vestiging.” Ze vervolgt enthousiast: “Door mijn functie kan ik dingen beetpakken, op de agenda zetten en ontstaan nieuwe invalshoeken en initiatieven. Zo heb ik bijvoorbeeld het project voor het optimaliseren van logistieke proces, het centrale magazijn en buitenterrein in Zwolle opgezet en begeleid. Met zes entiteiten hebben we een adviesplan geschreven en onlangs gepresenteerd. Ook sustainability is aangepakt door afvalscheiding en het centrale facturatieproces voor 6 vestigingen is verder gestandaardiseerd en gegarandeerd. Ik krijg er enorm veel energie van om medewerkers overal bij te betrekken en in beweging te brengen.”

Resultaten behalen

Naast haar reguliere werkzaamheden is Janine betrokken bij het thema diversiteitplatform Unique waarmee Unica bouwt aan een diverser personeelsbestand, zodat het bedrijf een realistische afspiegeling blijft van de maatschappij. Genderdiversiteit door het aantrekken en betrekken van vrouwen binnen Unica is het eerste speerpunt van dit platform. Janine: “Het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van onze organisatie voor mannen én vrouwen. Zelf ben ik mentor en begeleid ik vrouwelijke medewerkers binnen Unica. De focus ligt op (loopbaan)uitdagingen waar vrouwen mee te maken hebben binnen en buiten Unica. Persoonlijk krijg ik bij Unica alle vertrouwen en mogelijkheden om zaken op te pakken en uit te voeren. Ik geloof echt in diversiteit en gun de andere entiteiten dezelfde dynamiek als die ik ervaar in Zwolle.”