“Iedereen voelt zich betrokken en zorgt voor elkaar”
Toen drie ziekenhuizen op de Noordwest-Veluwe in de jaren tachtig van de vorige eeuw toe waren aan uitbreiding en vernieuwing, ontstond het idee om te fuseren en samen een nieuw streekziekenhuis te bouwen. Dat werd het St Jansdal in Harderwijk. Leuk wetenswaardigheidje: in 1986 was Unica betrokken bij de bouw van dit ziekenhuis. Ruim dertig jaar later kreeg de samenwerking een vervolg.
St Jansdal is een regionaal ziekenhuis met locaties in Harderwijk en Lelystad en buitenpoliklinieken in Dronten, Nijkerk en Putten. Ruim 200 medisch specialisten, 2600 medewerkers en 250 vrijwilligers bieden basiszorg aan circa 86.000 patiënten per jaar. Nadat Unica met succes de afdeling radiologie en de hartkatheterisatiekamer op de poli cardiologie realiseerde, worden nu de centrale installaties van het ziekenhuis gerenoveerd, uitgebreid en verduurzaamd.
“De chemie in het bouwteam is zo goed, dat we deze grote openhartoperatie van ons gebouw ook vertrouwen op Unica”, zegt Anita van der Haar, Manager Bouw en Huisvesting bij St Jansdal. “We stellen per project een bouwteam samen, maar deze groep heeft bij ons een streepje voor”, bevestigt Arend Jan Poelarends, lid van de Raad van Bestuur van St Jansdal.
Voorkeur
“Voor de uitbreiding en modernisering van onze radiologieafdeling hebben we in 2019 een tender uitgeschreven”, zegt Anita van der Haar, Manager Bouw en Huisvesting bij St Jansdal. “Nadat we alle gegadigden voor deze opdracht grondig door ‘de röntgen’ hadden gehaald, was Unica met nog drie andere bedrijven overgebleven op onze shortlist.”
Een volgende keer willen we de denkkracht van Unica beter benutten
Arend Jan Poelarends, lid van de Raad van Bestuur van St Jansdal: “We hadden van andere ziekenhuizen goede referenties van zowel de aannemer Goossen te Pas als technisch dienstverlener Unica gekregen. Ook de eerdere goede samenwerking tussen beide partijen heeft zeker meegespeeld in onze beslissing.”
Chemie
De hernieuwde samenwerking tussen St Jansdal en Unica bevalt beide partijen tot dusverre uitstekend. “De chemie in dit bouwteam is zeer goed”, zegt Anita tevreden. “Er is een fijne klik, er wordt kwalitatief werk geleverd en als er toch eens iets is, kunnen we elkaar daar open en respectvol op aanspreken.” Arend Jan vult aan: “We horen regelmatig dat medewerkers van Unica het fijn vinden om bij ons te werken. Ze hebben het gevoel dat ze met open armen worden ontvangen en er helemaal bij horen. En dat is ook zo. De cultuur bij St Jansdal is, naast professioneel en zakelijk, ook heel ontspannen, toegankelijk en informeel.” Volgens Anita lijken St Jansdal en Unica in dat opzicht op elkaar. “Het familiegevoel is bij beide organisaties sterk aanwezig; iedereen voelt zich betrokken, we kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar.”
Openhartoperatie
Dat klinkt zo ontspannen, dat je bijna zou vergeten dat er vooral ook heel hard wordt gewerkt.
Anita: “We zijn volle bak bezig met de afronding van de radiologieafdeling en zitten middenin wat ik de ‘openhartoperatie’ van ons gebouw noem. Dat is een heel groot project, waarbij de technische installatie van het ziekenhuis geheel wordt aangepakt. Unica zorgt voor de renovatie, uitbreiding en verduurzaming van de techniek.”
Dat is volgens Anita hard nodig, want veel installaties zijn verouderd en het ziekenhuis wordt steeds voller. “Er komen steeds meer apparaten bij. Zo hebben we op de radiologieafdeling net een nieuwe PET/CT-scan en een extra MRI gekregen. Ook hebben we geïnvesteerd in een goed klimaatsysteem. Al die installaties vragen elektriciteit én continuïteit, zodat we een nieuwe trafo, een extra noodstroomaggregaat en centrale UPS aanleggen om de leveringszekerheid te garanderen. En om de warmte/koude productie van de installaties te compenseren en zuinig om te gaan met energie, wordt de WKO-installatie uitgebreid.”
Vooruitkijken
In mei dit jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn. “Maar dan zijn we er nog niet”, zegt Arend Jan. “Want ons beddenhuis, het gebouw aan de zuidzijde van het ziekenhuis, is ook hoognodig toe aan vernieuwing en uitbreiding. En we kijken zelfs nog verder vooruit, want in 2027 of 2028 willen we een compleet nieuw ziekenhuis bouwen in Lelystad. Dit wordt innovatief en modern, zodat het St Jansdal ook in de toekomst aan de toenemende en veranderende zorgvraag kan blijven voldoen.”
Hoewel Arend Jan en Anita nadrukkelijk aangeven dat zij per project de samenstelling van het bouwteam bepalen, hebben de huidige trajecten zeker invloed op de toekomstige besluitvorming. “We zien het radiologieproject als een pilot”, vertelt Anita. “Voor volgende projecten willen we er bij voorkeur uitkomen met het huidige bouwteam, omdat we geloven in de kracht van duurzame, langdurige relaties.” Volgens Arend Jan zijn de voortekenen hiervoor gunstig. “Alle partijen leveren goed werk, de samenwerking verloopt prettig en er is transparantie over budgetten en ramingen. Wat dat betreft heeft deze groep bij ons dus wel een streepje voor.”
Sparringspartner
Zijn er dingen die St Jansdal een volgende keer anders zou doen? “Voor de huidige projecten hadden we onze wensen al samen met de installatieadviseur op papier gezet voordat Unica erbij kwam”, zegt Anita. “In de praktijk merken we dat Unica constructief meedenkt en met goede verbetervoorstellen komt. Daarom zouden we een volgende keer in het voortraject de denkkracht van Unica beter willen benutten. De vraag is dan wel wat het juiste moment is voor Unica om als sparringpartner aan te haken, maar ook daar komen we vast wel uit.”