Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.
Sander van den Heuvel, directeur van PCT Koudetechniek:

“Ondernemerschap is zoveel leuker en efficiënter als je het met elkaar doet”

Strenge wet- en regelgeving, een groeiende internationale voedseloverslag en een toename van extreme weersomstandigheden. Dit alles maakt koeltechniek tot een essentieel onderdeel van het primaire proces van bedrijven in de foodsector. Om zijn positie in dit segment te versterken, nam Unica in maart 2020 PCT Koeltechniek over.

Het Brabantse familiebedrijf PCT Koeltechniek werd in 1984 en het bedrijf is al jaren een toonaangevende speler op het gebied van industriële proceskoeling. Directeur Sander van den Heuvel ziet volop groeikansen voor het bedrijf als onderdeel van het cluster Unica Industry Solutions. “Door samen op te trekken met het netwerk van bedrijven, kunnen we nog mooiere en grotere projecten aannemen.”

Elk voorjaar nemen Sander van den Heuvel en zijn vader Riny plaats aan de keukentafel in het ouderlijk huis in het Brabantse Deurne. Doel van het samenzijn: de jaarplannen voor het familiebedrijf PCT Koudetechniek doornemen. Maar als vader en zoon in april 2019 weer traditiegetrouw bij elkaar zitten, voelt dat anders dan in voorgaande jaren. Sander: “Wat overheerste was een sterk gevoel van urgentie. De afgelopen dertig jaar is het bedrijf gestaag gegroeid. We zijn inmiddels met 35 mensen en hebben een sterke positie opgebouwd in de industriële proceskoeling. Maar er kwam de laatste jaren zoveel op ons af, dat we de vraag amper meer aankonden. We wisten allebei: we moeten nu iets dóén, voordat we aan ons eigen succes ten onder gaan.”

Goede klik

Twee mogelijkheden lagen op tafel: een groeispurt realiseren door andere bedrijven over te nemen of zelf overgenomen worden. “Ik heb drie jonge dochtertjes, die ik eerlijk gezegd niet zo snel tot het bedrijf zie toetreden”, zegt Sander. “Dus besloten we op zoek te gaan naar een geschikt bedrijf om ons over te nemen.” De gedachte was dat het wel drie tot vijf jaar zou duren om de juiste partij te vinden, maar al in september van dat jaar raakten Sander en zijn vader in gesprek met John Quist (CEO) en Bert Moser (CFO) van Unica. “We hadden meteen een goede klik en binnen negen maanden was het gepiept”, zegt Sander. “Dat is inderdaad heel snel gegaan, maar het was zeker geen overhaaste beslissing. Mijn vader, die nog steeds twee dagen per week in de zaak werkt, vraag ik af en toe nog weleens hoe hij er nu over denkt. Dan zegt hij dat hij nog steeds 100 procent achter de overname door Unica staat. Zo sta ik er zelf ook in.”

Corona

De overnameperiode was volgens Sander spannend, al had dat meer te maken met externe omstandigheden. “Vanaf januari zijn we alles in gang gaan zetten, maar toen kwam corona. Brabant zou, als eerste grote brandhaard, op 12 maart wellicht op slot gaan. Maar een dag later zouden we gaan tekenen in Hoevelaken! Gelukkig bleef Brabant ‘open’ en kon die afspraak toch doorgaan.”

Een tweede ‘mijlpaal’ viel door corona wel definitief in het water. “Op maandag 16 maart wilden we ons personeel persoonlijk informeren over de overname tijdens een feestelijke bijeenkomst met taart en champagne. Maar een dag eerder kondigde premier Mark Rutte de lockdown aan... We hebben het nieuws toen, helaas minder persoonlijk, via een schrijven bekend moeten maken.”

Samen met Unica bouwen we aan landelijke dekking van klanten en technisch personeel

Sander van den Heuvel, directeur van PCT Koudetechniek

Bedrijvennetwerk

De grootste angst van het personeel was dat er met de overname grote veranderingen op stapel stonden. Sander: “Je hoort natuurlijk vaak dat het zo gaat, maar bij Unica kwamen we in een warm bad terecht. We zijn hartelijk ontvangen door Unica en de bedrijven binnen ons cluster Unica Industry Solutions. Het is prettig dat we onze eigen weg mogen blijven gaan en dat onze bedrijfsnaam voorlopig behouden blijft. Dat was overigens geen harde eis. Onze insteek was: op een goede manier de continuïteit van ons bedrijf garanderen, minder werkdruk en meer werkplezier voor onze mensen.” Volgens Sander is dat allemaal gerealiseerd. “We konden tijdens de coronacrisis meteen meeliften op de professionele aanpak van Unica. Voor een klein bedrijf zou het een hele uitdaging zijn om alle coronamaatregelen en hulpmiddelen zelf te moeten uitzoeken en faciliteren. We ondervonden dus meteen de voordelen van het deel uitmaken van een grote organisatie.”

Landelijke dekking

De kracht van PCT Koudetechniek is het compleet engineeren/ontwerpen, fabriceren, monteren en installeren van koudetechniek. Een uitstekende serviceverlening maakt het verhaal compleet. Sander: “We richten ons met name op grote, op maat gemaakte koelinstallaties voor de foodsector en vleesverwerkende industrie. Zo werken we bijvoorbeeld voor toonaangevende bedrijven als broodbakkerij Pandriks Bake Off, Jumbo Raalte en Jan Pannenkoeken.” Hoewel de industriële koeltechniek een nieuwe markt is voor Unica, zit de vaart er volgens Sander meteen goed in. “Samen met Unica bouwen we aan landelijke dekking, zowel qua klanten als technisch personeel. Het is een feest om samen aan de toekomst te bouwen. Ondernemerschap is zoveel leuker en efficiënter als je het met elkaar doet.”