Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.
Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen:

“Unica heeft ons aangenaam verrast met zijn innovatiekracht”

De coronacrisis onderstreept maar weer eens het belang van goed geventileerde binnenruimtes. Unica was voordat de pandemie uitbrak al bezig met de ontwikkeling van Building Insight │ Air. Deze innovatieve oplossing geeft bedrijven op een eenvoudige manier inzicht in de luchtkwaliteit van binnenruimtes. Eind 2020 bracht Unica deze oplossing versneld op de markt.

Woningcorporatie deltaWonen was een van de eerste zakelijke klanten die meteen belangstelling toonde en drie ‘luchtkwaliteitsmeters’ aanschafte voor het kantoor in Zwolle. “We werken al jaren samen met Unica. De innovatiekracht die zij juist in deze tijd tonen, heeft ons aangenaam verrast”, zegt Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen.

DeltaWonen verhuurt en onderhoudt circa 15.000 sociale huurwoningen in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek. Duurzaamheid staat in alles voorop. De woningcorporatie houdt kantoor aan de Veerallee in Zwolle. Aan de overkant van de straat is een magazijn ingericht en daarnaast heeft deltaWonen nog een bezoekkantoor in Kampen.

Klimaatbeheersing

“Ons kantoor in Zwolle is gevestigd in twee statige, naast elkaar gelegen panden, die vroeger dienst deden als school. Tegenwoordig hebben de grote, hoge klaslokalen een kantoor- en vergaderfunctie”, vertelt Evert Leideman, sinds 2008 directeur en bestuurder bij deltaWonen. Hoewel de monumentale locatie een lust is voor het oog, leverde het binnenklimaat in het verleden de nodige hoofdbrekens op. Evert: “Het kon er in de zomer heel warm en ’s winters erg koud worden. Daarom hebben we Unica een paar jaar geleden gevraagd om ons te helpen met het installeren van een nieuw klimaatbeheersingssysteem.”

Luchtkwaliteit

DeltaWonen koesterde al langer de wens om ook de luchtkwaliteit op het kantoor te verbeteren. Corona gaf het laatste zetje om de daad bij het woord te voegen. “Tijdens de eerste coronagolf werkten de meeste collega’s vanuit huis. Toen de maatregelen werden versoepeld, vroegen we ons af hoe we iedereen na de zomer weer veilig op kantoor konden laten werken”, zegt Evert. “Normaal gesproken zijn hier zo’n negentig tot honderd mensen aanwezig. We merkten dat dit veel vragen opleverde. Kun je bijvoorbeeld wel met z’n tienen veilig in één ruimte werken? En bestaat er technologie waarmee we de luchtkwaliteit ook daadwerkelijk kunnen controleren?”

Innovatieve oplossing

De teammanager facilitair van deltaWonen ging op onderzoek uit en kwam vrijwel direct bij Unica uit. “Er bleken maar weinig van dit soort systemen op de markt te zijn”, zegt Evert. “En uitgerekend op dat moment bleek Unica, waar wij al jarenlang een goede samenwerking mee hebben, met een nieuw luchtkwaliteitssysteem te experimenteren. De coronapandemie had de ontwikkeling van hun innovatieve oplossing Building Insight │ Air in een stroomversnelling gebracht. Daar waren wij natuurlijk erg blij mee.”

Het belangrijkste in deze coronatijd is dat onze mensen zich veilig voelen

Evert Leideman

Gebruiksvriendelijk

Building Insight │ Air is volgens Evert een zeer gebruiksvriendelijke oplossing. “Je hoeft niet eens een gat in de muur te boren”, zegt hij tevreden. “Met dubbelzijdig tape hang je de sensor zo aan de muur in een ruimte die je wilt monitoren. De data die de ‘luchtkwaliteitsmeter’ verzamelt, kun je direct uitlezen met een app op je mobiele telefoon. Je kunt zelfs instellen dat je een sms’je krijgt als de CO2-waarde in een ruimte te hoog is. Dan kun je zelf bepalen of je een raam openzet of met een aantal mensen ergens anders gaat zitten. Deze aanpak werkt voor ons prima, want wij vinden leefbaarheid belangrijker dan een volledig geïsoleerd binnenklimaat.”

As-a-service

Dat Building Insight │ Air aan het bestaande klimaatsysteem gekoppeld kon worden én deltaWonen dankzij de abonnementsconstructie een jaar lang nergens omkijken naar heeft, gaf volgens Evert de doorslag om opnieuw voor Unica te kiezen. “In de toekomst worden kantoren steeds meer uitgerust met allerlei technologie. Bij deltaWonen zitten we er niet op te wachten om eigenaar te zijn van al die apparaten, maar we willen wél een fantastisch binnenklimaat. Unica speelt hier met deze as-a-service-oplossing slim op in. Je koopt als het ware comfort in. Jij zegt hoe warm, koud of luchtvochtig je het wilt hebben, en zij regelen het voor je. Unica heeft ons met deze oplossing dus écht ontzorgd.”

Resultaten

Evert had graag iets willen zeggen over de resultaten tot nu toe, maar de collega’s van deltaWonen werken sinds de laatste lockdown opnieuw overwegend vanuit huis. “Er valt dus nog weinig te zeggen over de manier waarop onze mensen de ‘luchtkwaliteitsmeters’ gaan gebruiken en hoe het systeem functioneert in combinatie met de klimaatbeheersingsinstallatie.”

Overigens verwacht Evert dat de samenleving in de toekomst veel meer zal worden ingeregeld op thuiswerken. “Als de coronapandemie onder controle is, zullen veel mensen het de eerste tijd fijn vinden om weer naar kantoor te mogen. Daarna verwacht ik dat velen toch weer gedeeltelijk gaan thuiswerken. Een 20 tot 30 procent lagere kantoorbezetting zal consequenties hebben voor de huisvesting, ook bij ons.”

Veilig werken

Evert is ervan overtuigd dat Building Insight de potentie heeft om nog veel meer relevante ‘kantoordata’ te verzamelen. Vanwege de huidige omstandigheden blijft deltaWonen zich voorlopig nog even puur focussen op de luchtkwaliteit. “Het belangrijkste in deze coronatijd is dat onze mensen zich veilig voelen en weten dat ze in een zorgvuldig gemonitorde omgeving werken. Dat geeft rust en vertrouwen.”