Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.
René de Jong, Senior Manager Engineering bij Astellas Pharma:

“We dagen elkaar uit om op hoog niveau te blijven acteren”

Unica heeft zich in zijn bijna negentigjarige historie ontwikkeld van een regionaal installatiebedrijf tot een landelijk opererende technisch dienstverlener, die de meest complexe technologische uitdagingen aankan. Een goed voorbeeld hiervan zijn de modulaire projecten die Unica als voorkeursleverancier uitvoert voor Astellas Pharma. Astellas Pharma is een internationaal farmaciebedrijf met wereldwijd meer dan 18.000 medewerkers. Er zijn twee locaties in Nederland. De productie van medicijnen vindt plaats in Meppel in streng gereguleerde cleanroom-omgevingen. “We stellen zeer hoge eisen, óók aan onze leveranciers”, zegt René de Jong, Senior Manager Engineering bij Astellas Pharma. “Unica onderscheidt zich door telkens een stapje extra te zetten om samen met ons op hoog niveau te acteren.” 

René de Jong is sinds 2012 werkzaam bij Astellas Pharma. Als Senior Manager Engineering is het onder meer zijn taak om projectmatig utility-gerelateerde wijzigingen door te voeren om ervoor te zorgen dat medicijnen onder de juiste condities kunnen worden geproduceerd. En daar komt heel wat bij kijken.

Primaire proces

Astellas Pharma moet allereerst gegarandeerd kunnen leveren. René: “Wij maken medicijnen die cruciaal zijn voor patiënten en om die reden gegarandeerd geleverd moeten kunnen worden. We doen er daarom alles aan om het primaire proces te beschermen. Zo mogen tijdens de huidige coronacrisis alleen medewerkers die direct bijdragen aan het productieproces de locatie in Meppel betreden. Alle andere collega’s werken – nu al bijna een jaar – vanuit huis.”

De talrijke en uiterst strenge wet- en regelgeving is een tweede uitdaging waar het farmaceutische bedrijf mee te maken heeft. “Alles moet traceerbaar zijn”, vertelt René. “Dat geldt ook voor de installaties. Als je een huis bouwt en een buis is te lang, dan zaag je hem gewoon even op maat. Dat is hier ondenkbaar; wij mogen niet zomaar iets veranderen aan onze systemen.”

Tijdsdruk

Dat het voor een technisch dienstverlener bepaald geen sinecure is om voor een farmaceutisch bedrijf als Astellas Pharma te werken, kan René verduidelijken met een simpel praktijkvoorbeeld. “Om de isolatie van koelleidingen te vervangen, moet je de installatie buiten werking stellen. Doe je dat niet, dan condenseren de leidingen zodra je de oude isolatie eraf haalt, en kun je de nieuwe isolatie er dus niet omheen lijmen. Maar onze fabriek draait doordeweeks 24 uur per dag. Dat betekent dat er zeer beperkte tijd is om werkzaamheden volgens alle geldende regels uit te voeren. De druk is enorm. En alsof dat nog niet genoeg is, heb je binnen onze organisatie ook nog eens te maken met verschillende afdelingen met elk hun eigen belangen. Denk aan onze technische servicedienst, die na oplevering eigenaar wordt van de systemen.”

Gekwalificeerd

Tot 2014 werkte Astellas Pharma met een andere leverancier, die echter niet aan de hoge eisen kon voldoen. “We zochten een nieuwe leverancier in de buurt met ervaring in de farmaceutische industrie, maar dat was zoeken naar een speld in de hooiberg”, aldus René. “We hadden een paar keer met Unica gewerkt, maar die had weinig ervaring in onze sector. Toch besloten we met Unica in zee te gaan, omdat we ervan overtuigd waren dat zij gelijk begrepen wat er van ze verwacht werd. Bovendien beschikt Unica over gekwalificeerde mensen in het hele land, dus ook bij ons in de buurt.”

Ondanks alle goede intenties duurde het even voordat de samenwerking goed op stoom was. René: “Het was een lang proces om alle veiligheidsregels bij iedereen tussen de oren te krijgen, maar het is gelukt. Beide partijen hebben er veel tijd en energie ingestoken en dat betaalt zich nu uit.”

Unica heeft zich ontwikkeld tot een sterke speler in de farmaceutische industrie

René de Jong, Senior Manager Engineering bij Astellas Pharma

Vast team

Astellas Pharma heeft één aanspreekpunt bij Unica en een vast team van monteurs, die de weg binnen het bedrijf en alle regels kennen. “Dat werkt hartstikke goed”, aldus René. “Er zijn altijd wel een paar Unica-mensen aanwezig. Unica heeft zelfs een eigen opslag- en pauzeruimte op het terrein. Dat is handig, zeker wanneer er meer mensen aan grote projecten werken.”

De verbouwing van het Q-lab, het kwaliteitslaboratorium, was zo’n omvangrijke en complexe klus. Momenteel wordt een fabriekshal omgebouwd tot kantoorruimte. Andere projecten zijn vanwege corona uitgesteld. “We hadden nooit verwacht dat het zo lang zou duren”, zegt René. “De tijd begint te dringen. Systemen worden ouder, waardoor het risico op storingen toeneemt. Laten we daarom hopen dat we snel verder kunnen.”

Hoog niveau

Terugkijkend op de samenwerking met Unica is René het meest trots op de verbouwing van de ‘gowning area’, de omkleedruimte. “Dit was een bijzonder project dat goed is opgeleverd en waarbij we veel van elkaar hebben geleerd. Het mooie van de samenwerking tussen Astellas Pharma en Unica is dat beide partijen enorm veel kennis in huis hebben, waardoor we elkaar goed aanvullen. We zijn de afgelopen jaren echt naar elkaar toe gegroeid. Unica heeft zich ontwikkeld tot een sterke speler in de farmaceutische industrie, gespecialiseerd in het realiseren van ‘controlled environments’. Wij zijn erg tevreden over Unica. Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter, maar als noorderlingen onder elkaar kunnen we alles direct en eerlijk met elkaar bespreken. Astellas Pharma en Unica zijn aan elkaar gewaagd en dagen elkaar uit om op hoog niveau te blijven acteren.”