Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Acquisities

Unica hanteert een ambitieuze M&A agenda, waarbij het zijn netwerk versterkt met gerichte acquisities van goed presterende bedrijven. De overnamestrategie van Unica richt zich daarmee hoofdzakelijk op het realiseren van commerciële synergievoordelen om klanten nog completere dienstverlening in hun directe nabijheid te bieden. De acquisitieagenda concentreert zich zowel op uitbreiding van regionale aanwezigheid als op versterking van specialismen. Op beiden vlakken heeft Unica in 2021 zijn bedrijvennetwerk uitgebreid.

Groepsfoto na contractondertekening met v.l.n.r.: John Quist (Unica), Peter de Vries (Pranger-Rosier), Marc Mulder (Pranger-Rosier), Herbert Rabelink (Unica Building Services) en Bert Moser (Unica).

In mei 2021 maakte Unica de acquisitie bekend van Pranger-Rosier, een toonaangevend installatiebedrijf in Noord-Nederland met vestigingen in Dokkum, Leeuwarden en Sneek. In dit gebied versterkt Unica daarmee zijn regionale positie, waar het met vestigingen in Groningen en Emmen nog maar beperkt actief was. Dankzij de overname krijgt Unica toegang tot een nieuwe klantgroep in Friesland en andere delen van Noord-Nederland en bouwt Unica daar zijn activiteiten uit, met name op het gebied van technisch beheer en onderhoud. Met 250 medewerkers is de acquisitie van Pranger-Rosier tot nu toe de grootste overname die Unica in zijn geschiedenis heeft gedaan. Pranger-Rosier is na de overname met zijn drie vestigingen opgenomen in het vestigingennetwerk van Unica Building Services, dat zo de landelijke dekking uitbreidt naar 17 locaties.

Later in mei 2021 werd ook de overname van Gerco en Applicom bekend gemaakt. Hun oplossingen zijn geïnstalleerd in ruim 30.000 gebouwen en samen zijn de bedrijven marktleiders op het gebied van passieve brandbeveiliging. Gerco en Applicom brengen tevens innovativiteit in door de hoge mate van digitalisering van de dienstverlening. Unica had met Unica Fire Safety al een veelzijdig product- en dienstenportfolio op het gebied van actieve brandveiligheid, dus door de overname is het cluster nu ook in staat passieve brandveiligheidsoplossingen aan te bieden en zo integrale totaaloplossingen te leveren voor brandveilige gebouwen. Gerco en Applicom tellen tezamen 165 medewerkers.

Ook op het gebied van ICT versterkte Unica zich in 2021 door middel van een acquisitie. In oktober werd de overname bekend van In2Scope, specialist in Microsoft Dynamics. Met deze suite van softwareoplossingen voor Customer Relationship Management (CRM), Enterprise Resource Management (ERP) en Field Services kunnen organisaties geïntegreerde optimalisatie en analyse van bedrijfsprocessen uitvoeren. In2Scope is hoofdzakelijk actief in het domein Finance & Operations en is ondergebracht in het cluster Unica ICT Solutions. Dat heeft al veel expertise van Dynamics in huis en kan met deze toevoeging eenvoudiger integrale implementaties van Microsoft Dynamics voor klanten realiseren.

Groepsfoto na contractondertekening met v.l.n.r.: John Quist (Unica), Tom Verschoor (Unica Fire Safety), Hans Nijssen (Gerco/Applicom) en Bert Moser (Unica)
Groepsfoto na ondertekening met v.l.n.r. George van der Sleen (In2Scope), Jaap van der Mark (In2Scope) en Gerard Tijink (Unica ICT Solutions)
Overnames Unica door de jaren heen