Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Irene Kolditz, Facility & Security Coördinator bij Team Terminal

Meer structuur en inzicht in veiligheids- en toegangsprocessen

TEAM Terminal, een van de grootste olie op- en overslagbedrijven in het Rotterdamse Europoortgebied, ging in 2021 – als eerste bedrijf in Nederland – werken met YIM. Dit nieuwe identity management platform van Nsecure faciliteert nu bijna een jaar het complete toegangsverleningsproces voor alle medewerkers, aannemers en bezoekers van TEAM Terminal.

Irene Kolditz, Facility & Security Coördinator bij TEAM Terminal

“We werken al zeker tien jaar heel prettig samen met Nsecure”, zegt Irene Kolditz, Facility & Security Coördinator bij TEAM Terminal. “Nsecure is een kundig bedrijf dat ons omvangrijke terrein kent en zich goed kan verplaatsen in onze dagelijkse processen en strenge veiligheidsprotocollen. We werden nauw betrokken bij de ontwikkeling van YIM en Nsecure toonde zich flexibel en ondersteunend bij de implementatie.”

Voor veel bedrijven en organisaties is het belangrijk om ‘in control’ te zijn. In de praktijk is het vaak een complexe uitdaging om alles wat daarbij komt kijken met elkaar te verbinden – van veiligheids- en toegangsprocessen en het borgen van wet- en regelgeving tot het correct verwerken van persoonsgegevens, documenten en geldende veiligheidsprocedures.

Nsecure, de security management specialist die sinds 2017 onderdeel uitmaakt van het netwerk van bedrijven van Unica, biedt met Your Identity Management (YIM) dé oplossing voor contractor en visitor management. YIM is een gebruiksvriendelijk platform, geschikt voor bedrijven in uiteenlopende branches – van petrochemie tot financiële dienstverlening – met elk hun specifieke wet- en regelgeving en uitdagingen.

TEAM Terminal

Voor de ontwikkeling van YIM, dat verder bouwt op het in 2008 geïntroduceerde Dataclient, maakte Nsecure gebruik van ruim 25 jaar vakkennis en ervaring. Daarnaast luisterde Nsecure goed naar de wensen en behoeften van zijn klanten, onder wie TEAM Terminal.

TEAM Terminal is een van de grootste olie op- en overslagbedrijven in de Rotterdamse Europoort. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de doorvoer van ruim 35 miljoen kubieke meter ruwe olie per jaar. Dit is een kwart van de totale doorzet in het hele Europoortgebied. De olie is afkomstig vanuit de hele wereld en wordt aangevoerd door grote tankschepen. Jaarlijks leggen zo’n 300 olietankers aan bij een van de drie steigers van TEAM Terminal in het havengebied. De ruwe olie wordt uit de schepen gepompt en opgeslagen in een van de 33 tanks op het terrein. Vervolgens wordt de olie via kilometerslange pijpleidingen verpompt naar verschillende afnemers in binnen- en buitenland.

“Een goed platform voor toegangscontrole, identificatiemanagement, veilig werken en compliance is voor ons onmisbaar”

Veiligheid en beveiliging

TEAM Terminal behoort tot de zogenoemde vitale bedrijven van Nederland. Dit zijn bedrijven die dusdanig belangrijke processen uitvoeren, dat uitval of verstoring – door bijvoorbeeld vandalisme, sabotage of terrorisme – kan leiden tot ernstige maatschappelijke ontwrichting. “Bij TEAM Terminal moeten we voldoen aan strenge wetten, regels en procedures op het gebied van veiligheid en beveiliging”, vertelt Irene. “Denk bijvoorbeeld aan ISPS, de internationale code voor de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten. We zijn hiervoor gecertificeerd en worden regelmatig gecontroleerd door Port of Rotterdam.”

Bij TEAM Terminal is het elke dag een drukte van belang. Irene: “We hebben ongeveer 45 vaste medewerkers en 20 detacheerders met een vast contract. We werken in ploegendiensten, zodat er altijd collega’s op het terrein aan het werk zijn. Daarnaast zijn er dagelijks gemiddeld honderd externen aanwezig; aannemers, monteurs en bezoekers. En dan zijn er natuurlijk nog de bemanningsleden van de schepen en de scheepsmonteurs, leveranciers en agenten. Wij zijn verantwoordelijk voor deze mierenhoop van mensen en bewegingen. Een goed platform voor toegangscontrole, identificatiemanagement, veilig werken en compliance is voor ons onmisbaar.”

YIM van Nsecure

Tijdens de ontwikkelfase liet Nsecure het YIM-platform door klanten toetsen aan doelstellingen op het gebied van snelheid, gebruiksvriendelijkheid en compliance. Na de testperiode werd het platform succesvol in gebruik genomen door de eerste klant: TEAM Terminal. “We werkten al jaren met Dataclient en vonden het fijn dat Nsecure ons betrok bij de ontwikkeling van YIM. Dat heeft ervoor gezorgd dat het platform goed aansluit bij onze bedrijfsstructuur”, vindt Irene. “YIM is heel gebruiksvriendelijk en het aanmeldpakket voor onze contractors werkt goed. Zij kunnen nu zelf hun toegang regelen en rapportages maken. Dat neemt ons veel werk uit handen. De controles door onze beveiligers aan de poort zijn dankzij YIM aangescherpt. Ook zijn persoonsgegevens beter beveiligd. YIM heeft ons meer structuur en overzicht gebracht.” Een leerpunt was er volgens Irene ook: “Wij hadden onze medewerkers eerder om feedback moeten vragen. Dat zouden we een volgende keer anders doen.”

Flexibel en betrokken

Irene omschrijft Nsecure als een kundig bedrijf dat het terrein kent en zich goed kan verplaatsen in de dagelijkse processen en strenge veiligheidsprotocollen van TEAM Terminal. De implementatie van YIM verliep stapsgewijs en zonder noemenswaardige problemen. Irene: “Als die er al waren, hebben wij daar in elk geval niets van gemerkt. Nsecure had een helpdesk ingericht waar alle vragen direct werden opgelost. In het hele proces toonde Nsecure zich flexibel en betrokken. Ze hebben ons goed ondersteund en dat stellen wij op prijs. We werken al meer dan tien jaar samen en zijn in de loop der jaren naar elkaar toe en met elkaar meegegroeid. De mensen bij Nsecure zijn fijn om mee te werken. De samenwerking met hen gaat verder dan puur alleen een zakelijk contact. En dat vind ik heel bijzonder.”