Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Richard Oosterhuis, algemeen directeur van Working Spirit:

“Bij Unica heb ik het gevoel dat ‘mijn kindje’ in goed handen is”

Working Spirit detacheert specialisten op het gebied van Software Development (.NET en Java), IT-infrastructuur, cloudoplossingen en Data & Analytics. In 2018 verkocht het bedrijf meer dan de helft van de aandelen aan investeringsmaatschappij Antea. Maar als Unica in 2021 aan de deur klopt, ziet de directie – bestaande uit algemeen directeur Richard Oosterhuis, marketing manager Frans Scheuneman en commercieel directeur Jurgen Spoor – hier veel meer groeikansen. Een overname volgt. Sinds 2022 maakt Working Spirit dan ook deel uit van het bedrijvencluster Unica ICT Solutions.

Sneeuwbaleffect

Working Spirit werd twintig jaar geleden opgericht door Richard Oosterhuis en zijn vrouw Nancy, die de naam voor het bedrijf in Deventer bedacht. Aanvankelijk richt Working Spirit zich op werving en selectie. Vrij snel daarna wordt de focus verlegd naar IT-detachering. Ondernemen zit Richard naar eigen zeggen in de genen. “Ik had een goede baan bij Deutsche Telecom, maar wilde graag voor mezelf beginnen en dacht eerlijk gezegd ook dat ik het beter kon. Dus heb ik wat overwaarde van mijn huis opgenomen, een goedkoop autootje en een laptop gekocht en zijn we gestart: gaan met die banaan!”

“De eerste anderhalf jaar was het echt bikkelen”, blikt Richard terug. “Verschillende keren heb ik me afgevraagd: gaan we het wel redden? Want je kosten lopen natuurlijk door. Ondertussen bleef ik volhardend en vol vertrouwen doorgaan met zaaien. En ineens viel er een opdracht en nog één. Er ontstond een sneeuwbaleffect en Working Spirit werd heel succesvol. We boeken bijna elk jaar op alle fronten progressie en er komen steeds meer mensen bij.”

“Dit is een win-winsituatie: Unica heeft toegang tot ICT-talent en wij kunnen onze groeistrategie realiseren”

Richard Oosterhuis, algemeen directeur van Working Spirit

Hecht team

De IT-sector is een snelle wereld, waar nieuwe ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Des te opvallender is het dat ‘de kracht van Working Spirit’ al twee decennia onveranderd ‘de mensen’ is. “Personeel is het allerbelangrijkste”, zegt Richard. “En wij hebben een hecht team van fantastische mensen! Intelligente mannen en – helaas veel minder – vrouwen die impact willen maken en hun mening durven te geven; bij Working Spirit werken geen jaknikkers. Iedereen is gedreven om de organisatie beter te maken. En dat proberen we zo goed mogelijk te faciliteren. Met een platte organisatie, leuke opdrachten, veel persoonlijke vrijheid, humor en een familiaire bedrijfscultuur. We zijn goed in kleine, persoonlijke attenties en maken elke twee jaar met z’n allen een mooie reis.”

De Working Spirit Foundation, waarmee de IT-detacheerder investeert in doelen en activiteiten die bijdragen aan een duurzame toekomst, is in dat opzicht ook van grote waarde. Richard: “We zijn daar in eerste instantie mee begonnen omdat we graag een bijdrage willen leveren aan een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Inmiddels zien we dat we ons met de Foundation onderscheiden in de markt; het is mede de reden dat nieuwe collega’s graag bij ons willen werken.”

Working Spirit Academy

Richard vindt het heel belangrijk dat medewerkers zich prettig en betrokken voelen bij de organisatie. “Zeker bij een detacheringsbedrijf, waarbij het gros van de medewerkers buiten de deur werkt, is het zaak dat medewerkers binding met het bedrijf houden. Ook omdat er veel verloop is in de ICT en we te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt.”

Om die reden startte Working Spirit in 2014 met een eigen opleidingstraject: de Working Spirit Academy. Richard: “We liepen ertegenaan dat we te weinig goede mensen binnenkregen. Klanten willen graag hbo’ers of wo’ers met een IT-achtergrond, maar die zijn schaars. Wij zijn daarom zelf slimme, analytische mensen en omscholers gaan opleiden vanuit de specifieke behoefte van de klant. Dat laatste deed nog niemand en is een enorm succes. En de vraag neemt nog altijd toe. Steeds meer organisaties – waaronder financiële instellingen, maar ook een technisch bedrijf als Unica – hebben ervaren IT-specialisten nodig.” De overname van Working Spirit door Unica is volgens Richard dan ook een win-winsituatie. “Unica heeft met ons direct toegang tot ICT-talent en wij kunnen de gewenste groeistrategie realiseren bij de klanten van het Unica-netwerk van bedrijven.”

In goede handen

Dat Unica zich, net als Working Spirit, hard maakt voor een duurzame wereld en zich onderscheidt met een ‘hart voor mensen’ spreekt Richard enorm aan. “We wilden bij een partij horen, die eerlijk en betrokken is en waar we een klik mee hebben. Unica volgt ons al meer dan tien jaar vanaf de zijlijn en had zijn huiswerk goed gedaan. De manier waarop zij ons benaderden was fijn: persoonlijk en informeel, zonder blabla en met een duidelijk verhaal, waarbij wij onze eigen bedrijfscultuur konden behouden. We hadden er allemaal een goed gevoel bij en dat is belangrijker dan geld. Want Working Spirit is toch een beetje mijn kindje en ik heb het gevoel dat het bij Unica in goede handen is.”