Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Diverse Unica-medewerkers voor wie het getal 90 ook een bijzondere betekenis heeft

Unica zet medewerkers in het zonnetje tijdens 90-jarig jubileum

Op het eerste gezicht leek het getal 90 het enige dat de 6 deelnemers aan de interviewserie ‘Unica 90 jaar’ met elkaar gemeenschappelijk hadden.

  1. Zo was Eddy Kranenburg ten tijde van het gesprek 90 minuten in dienst als manager projecten bij Unica Building Projects in Arnhem.

  2. Paul Gleim was (bijna) 90 uur in dienst als beheertechnicus bij Unica Building Services in Arnhem.

  3. Lisette van der Mijl werkte ruim 90 dagen als installatiemonteur werktuigbouwkunde voor Unica Building Projects in Zwolle.

  4. Peter Spijkers was 90 weken werkzaam als systeemarchitect voor de operationele technologie bij Unica Industry Solutions in Zwolle.

  5. Caroline Bruins werkte 90 maanden bij Unica als bedrijfsjurist, lid van de ExCo en secretaris van de Raad van Commissarissen (RvC).

  6. En oud-medewerker Martin Esveld was bezig aan zijn 89ste levensjaar en dus bijna net zo oud als Unica.

Thuisgevoel

Er bleken meer overeenkomsten te zijn. Zo noemde vrijwel iedereen de fijne werksfeer. Martin Esveld beleefde naar eigen zeggen ‘zijn beste jaren’ bij Unica. “Het was een hele fijne tijd, waar ik veel vrienden aan heb overgehouden. Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan.” Caroline Bruins heeft het na ruim 7,5 jaar ook nog steeds naar haar zin. “Toen ik bij Unica ging werken was ik verrast hoe aardig iedereen is. Unica is groot, maar er hangt nog steeds de sfeer van een familiebedrijf. Collega’s delen een passie voor techniek en staan heel dichtbij de business. Mensen werken samen om dingen voor elkaar te krijgen en het morgen weer beter te doen dan vandaag.”

Dat was ook de eerste indruk van Eddy Kranenburg. “Voor een groot bedrijf heeft Unica een verrassend platte organisatie. De gesprekken met onder anderen de algemeen directeur van Unica Building Projects in Arnhem verliepen heel open, ontspannen en informeel. De sfeer is goed en mijn collega’s zijn allemaal heel enthousiast, geïnteresseerd en betrokken. Het voelt alsof ik in een warm bad ben beland.” Ook Paul Gleim voelde zich vanaf dag één welkom en zelfs al een beetje thuis. “Mijn Unica-bedrijfsauto werd vooraf thuis afgeleverd en op mijn eerste werkdag stond er een goed gevulde gereedschapskoffer voor me klaar. Dat is nog eens een goede start!”

Persoonlijke groei

De vele opleidingsmogelijkheden waren voor Paul een andere belangrijke reden om bij Unica te willen werken. “Hoe breder je bent opgeleid, hoe meer problemen je als beheertechnicus kunt oplossen”, zegt hij. “Toen ik in het sollicitatiegesprek aangaf dat ik graag meer zou willen leren over koeltechniek, werd daar heel positief op gereageerd. Ook dat gaf me een goed gevoel.”

“Samen met fijne collega’s werken aan een betere wereld is het mooiste wat er is”

Caroline Bruins, Legal Counsel en 90 maanden werkzaam bij Unica

Lisette van de Mijl liet zich omscholen van ergotherapeut tot installatiemonteur werktuigbouwkunde en kwam als zij-instromer in dienst bij Unica Building Projects. “Waar ik van medestudenten weleens hoor dat het hun werkgever niet uitmaakt hoe installaties worden opgeleverd – het komt toch achter een muur waar je het niet ziet – kiest Unica heel bewust voor kwaliteit. Dat sprak mij enorm aan! Ik wil voor een organisatie werken waar ik trots op kan zijn. Omdat ik het vak goed wil leren, mag ik soms wat langer voor een opdrachtgever werken. Daardoor maak ik de verschillende fases van een project mee en dat is erg leerzaam. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is de schaalgrootte van Unica natuurlijk ook interessant.”

Caroline vult aan: “Naast mijn vaste bezigheden zet ik me in voor belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals verduurzaming en diversiteit. Dat vind ik zo leuk aan Unica. Dat er naast je werk ook ruimte is om andere dingen te doen die je aanspreken.”

Nieuwe technologieën

Peter Spijkers volgt seminars en trainingen om zijn kennis van nieuwe technologieën op peil te houden. Hij is blij dat Unica nieuwe technologieën omarmt. “Unica is een bedrijf met een rijke historie en langdurige klantrelaties. Door overnames van jonge bedrijven staat het tegelijk helemaal in het ‘hier en nu’. We gebruiken nieuwe technologieën, boren nieuwe markten aan en werken onderling steeds beter samen. Daardoor zijn wij in staat om steeds grotere en complexere projecten uit te voeren. Dat is enorm belangrijk om onze groeiambitie te kunnen realiseren. Ik hoop dat we als groep nog veel meer gaan samenwerken. Dat is leuk én levert mooie dingen op. Want het is toch uniek dat je als ondernemer met al je vraagstukken bij één Unica terecht kunt?”

Caroline vindt het eveneens inspirerend om voor een vooruitstrevende en ambitieuze organisatie te werken. “Op alle vlakken legt onze CEO John Quist de lat elk jaar een beetje hoger. Hij is trots op waar we staan, maar zorgt ook dat we als organisatie ‘fit for the future’ zijn. Dat Unica meegaat met maatschappelijke wensen en impact blijft maken.”

Duurzaam ondernemen

Impact maken. Dat willen de geïnterviewde Unica-medewerkers vooral op het gebied van duurzaam ondernemerschap. “Ik wil ervoor zorgen dat mijn kinderen, en straks hun kinderen, ook nog een goede wereld hebben om in te leven. Het verhaal van Unica spreekt me daarom aan”, zegt Eddy. “We staan voor de uitdaging om de energietransitie nu écht vorm te geven. Unica investeert in nieuwe concepten, systemen en goede mensen om de juiste dingen te kunnen doen. Hoe meer Unica-medewerkers ik ontmoette en hoorde over de visie, hoe enthousiaster ik werd. Ik dacht: hier wil ik graag onderdeel van uitmaken !”