Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
René Fidder, manager operations Unica Building Services Hoevelaken

“Persoonlijke ontwikkeling en groei staan bij Unica hoog op de agenda”

In het jaar dat René Fidder zijn 25-jarig werkjubileum bij Unica viert, denkt hij met een glimlach terug aan de 25 open sollicitaties die hij in het begin van zijn carrière stuurde. Van niet één kwam een reactie, behalve van Unica. Over een succesvolle loopbaan van hulpmonteur tot manager operations.

“Ik was klaar met MTS-energietechniek en kocht elke zaterdag de krant”, vertelt René Fidder. “In de Telegraaf stond een kleine advertentie van Unica voor een hulpmonteur. Ik besloot een brief te sturen en werd uitgenodigd voor een gesprek.” In plaats van in de stoptrein stapte hij in de intercity en kwam te laat op de afspraak. “Maar ik werd aangenomen, kreeg een auto en een stapel werkbonnen”, lacht René. “Van hulpmonteur werd ik snel monteur en dat vond ik soms best een eenzame rol. Ik was alleen nog niet zo ver om dat bij Unica te vertellen en ik besloot extern te solliciteren. Maar toen ik mijn baas informeerde over mijn plannen zei hij ‘jij gaat helemaal nergens heen. Unica heeft goeie mensen zoals jij nodig!’ Toen heb ik de stap naar kantoor gemaakt. Ik werd eerst werkvoorbereider, assistent-projectleider, projectleider en na zestien jaar maakte ik de overstap naar het management team in Hoevelaken.”

“Ik heb mooie stappen kunnen maken en gun dat andere mensen ook. Persoonlijke groei en ontwikkeling staat altijd op de agenda. Unica schat de waarde van zijn eigen mensen en de waarde van klanten goed in. Techniek is belangrijk en onze dienstverlening natuurlijk ook, maar wij kunnen dat uiteindelijk alleen maar doen als alle medewerkers onze klanten elke dag op nummer één zetten en niet de techniek. De klant heeft in de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor ons vakgebied en wil steeds meer weten. Om dat te kunnen faciliteren heb ik de samenwerking tussen alle vestigingen echt zien groeien. Een hele goede ontwikkeling.”

Grote uitdaging

Als ervaringsdeskundige heeft René een tip aan iedereen in het bedrijf: “Maak je wensen bespreekbaar! Benoem waar je tegenaan loopt en geef aan wat je wil, want dan kunnen anderen met je meedenken en ontstaan er vanzelf kansen. Unica begrijpt heel goed dat we als bedrijf een grote uitdaging hebben in het behouden en werven van gekwalificeerde medewerkers. Je wilt jezelf blijven ontwikkelen en doorleren. Unica stimuleert het dan ook als iemand kan doorgroeien en bijvoorbeeld de overstap maakt naar een ander bedrijfsonderdeel. Ontwikkeling staat hoog in het vaandel. Ik heb nog nooit gehoord dat een collega een opleiding niet mocht doen.”

“Het bedrijf groeit, maar de cultuur blijft het persoonlijke familiekarakter behouden”

René Fidder, manager operations Unica Building Services Hoevelaken

Op de vraag wat het geheim is van zijn lange loopbaan bij Unica geeft René direct antwoord. “Ik heb lol in mijn werk. Alle functies heb ik altijd met veel plezier vervuld. Het bedrijf groeit, maar de cultuur blijft het persoonlijke familiekarakter behouden. Unica draagt daarnaast ondernemerschap uit tot op elk niveau. Binnen het bedrijf waar we inmiddels met bijna 3.500 mensen samenwerken, blijft er ruimte voor het organiseren van je eigen werk.”

René kijkt dan ook met voldoening naar zijn zilveren jubileum: “Gek genoeg zie ik zelf die 25 jaar helemaal niet als een grote prestatie behalve dan dat ik niet ben weggegaan”, lacht hij . “Als je gewoon werkt en je plezier hebt dan vliegt de tijd. Met positiviteit en met mensen om je heen die hetzelfde ervaren als jij kom je heel ver. Het is en blijft een samenspel.”