Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Melle Beemster, Engineer Unica Datacenters

Van toekomstig arts naar future engineer

Als geneeskundestudent orthopedische chirurgie kwam Melle Beemster in aanraking met de mechanische kant van geneeskunde. De exacte wereld van wetenschap en technologie sprak hem enorm aan. Die voorliefde voor techniek was er altijd al, maar bleef beperkt tot het sleutelen aan de pedaaltjes van zijn gitaar. Totdat het programma Be An Engineer op zijn pad kwam en Melle de overstap maakte van toekomstig arts naar future engineer bij Unica Datacenters.

“Ik heb natuurlijk over mijn beslissing getwijfeld en uiteenlopende dingen gedaan om erachter te komen wat ik echt leuk vind”, zegt Melle. “Ik besloot de knoop door te hakken, stopte met mijn studie geneeskunde en startte de beroepsopleiding tot monteur bij Tata Steel. Ik wilde zelf ervaren of deze beslissing verstandig is. Ligt dit werk mij en pas ik in deze wereld? Iets heel nieuws leren in een nieuwe sector. Nieuwe indrukken, andere manieren van doen, een ander taalgebruik. Ik voelde me letterlijk in een andere wereld. Ik wil graag van iedereen leren en niet alleen uit wetenschappelijke studieboeken. Managers en leidinggevenden hebben vaak universitaire diploma’s maar beschikken over onvoldoende binding met de praktijk. Ik vind het juist leuk om die brede basis van theorie en praktijk te hebben.”

Melle Beemster, future engineer bij Unica Datacenters

Andere route

Na zijn mbo-opleiding wilde Melle bij Tata Steel ook de hbo-opleiding engineering volgen. Toen dat daar niet lukte, moest hij omzien naar een andere route. “Ik kwam in contact met Be An Engineer en maakte kennis met Unica Datacenters. Be An Engineer is een platform om studenten in contact te brengen met technische bedrijven. Bij dit initiatief krijgt een kandidaat direct een betaalde baan bij een bedrijf en volgt een passende opleiding bij een hbo-instelling. Door een traject dat voornamelijk door de werkgever betaald wordt, kunnen carrièreswitchers zoals ik snel aan de bak in een nieuwe sector.” Al vanaf het eerste contact met Unica voelde Melle een klik. “Er werd vanaf het begin laagdrempelig en oprecht gecommuniceerd. Er was ruimte voor mijn verwachtingen maar ook voor die van de zijde van Unica. Ik ben de eerste binnen het team van Unica Datacenters die aan het werk gaat en tegelijkertijd een opleiding volgt.”

“Ik voelde me direct welkom en ondanks mijn grote carrièreswitch geen vreemde eend in de bijt.”

Melle Beemster, Engineer Unica Datacenters

Bij Unica Datacenters werkt Melle voor de afdeling aanbestedingen. “Het is een interessante combinatie van meerdere disciplines die met elkaar overlappen. Ik help het team met de voorbereidingen op aanbestedingen en maak de eerste inschatting voor projecten. Daarvoor werk ik samen met de technisch ontwikkelaar van het team. Een rol waar ik na mijn opleiding ook naartoe wil groeien. Het is spannend. Er is nog zo veel te leren en ik mis nog veel achtergrond. Maar wat ik steeds meer ontdek is dat veel vakgebieden meer overlap hebben dan ik verwacht had. Ik heb op de operatiekamer van orthopedische chirurgie gewerkt. Daar zijn mensen altijd benieuwd naar. Het is sexy want het roept beelden op van televisieseries zoals House of Grey’s Anatomy. Wat je je niet realiseert is dat ook daar veel techniek bij komt kijken. Ook de manier waarop er wordt samengewerkt verschilt niet veel van de manier waarop ik dit nu bij Unica doe.”

Er is geen moment geweest dat Melle spijt had van zijn beslissing. “Ik ben heel blij met deze kans bij Unica. Mijn positieve gevoel dat ik in de juiste omgeving terecht ben gekomen is vanaf dag één bevestigd. Ik voelde me direct welkom en ondanks mijn grote carrièreswitch geen vreemde eend in de bijt.”

De drempel om het roer als dertiger volledig om te gooien ligt lager dan hij vooraf had verwacht. “Dat komt doordat ik via Be An Engineer een opleiding volg en daarnaast een interessante baan bij Unica heb. Er zijn veel mooie dingen mogelijk als je in het diepe springt. Denk je er ook wel eens aan om het anders te doen? Maak die switch! De studie geneeskunde bood me een mooie toekomst in de zorg. Maar de creatieve technische oplossingen waaraan ik bij Unica werk, maakt van mij een trotse future engineer.”