Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Hans Nijssen, directeur van Gerco en Applicom:

“Samen met Unica bieden we klanten brandveilige gebouwen”

Bij brandbeveiliging denken veel mensen gelijk aan ‘actieve’ oplossingen die een brand detecteren en blussen, zoals sprinkler, watermist, brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. ‘Passieve’ brandbeveiligingsoplossingen, zoals brandwerende deuren, kozijnen, roosters en andere bouwmaterialen die moeten voorkomen dat een brand zich door een gebouw verspreidt, zijn doorgaans wat minder bekend.

“Maar niet minder belangrijk”, stelt Hans Nijssen, directeur van Gerco en Applicom. De marktleiders op het gebied van passieve brandbeveiliging waren al zusterbedrijven en werden in 2021 overgenomen door Unica. Daarmee traden Gerco en Applicom toe tot het bedrijvencluster Unica Fire Safety. “We hopen samen met Unica ons specialisme beter op de kaart te kunnen zetten”, zegt Hans. “Door actieve en passieve brandbeveiliging te combineren, kunnen we onze klanten bovendien een integrale totaaloplossing voor brandveilige gebouwen bieden.”

Brandbeveiliging op orde

Gerco en Applicom, gevestigd in respectievelijk Schoonhoven en Nijmegen, startten in de jaren ’60 onafhankelijk van elkaar als pioniers in de passieve brandbeveiliging. In 2014 gingen de bedrijven samen, al bleven ze onder hun eigen labels opereren. Sinds 2021 zijn ze onderdeel van Unica. “De grote kracht van Gerco en Applicom? Dat is zonder twijfel onze specifieke kennis van wet- en regelgeving”, zegt directeur Hans Nijssen. “Na een aantal grote en dodelijke branden – denk aan de cafébrand in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2001, de Schipholbrand in 2005 en recenter de brand in een Londense woontoren in 2017 – is de wet- en regelgeving voor brandbeveiliging steeds verder aangescherpt”, vertelt Hans. “Gebouwen worden vaker op brandveiligheid gecontroleerd en gebouweigenaren moeten aantoonbaar kunnen maken dat een gebouw brandveilig is en dat het voldoet aan alle veiligheidseisen. Dit vraagt om zeer precieze kennis en een heleboel papierwerk, want je kunt natuurlijk niet echt in de praktijk testen dat de brandbeveiliging op orde is.”

Gerco en Applicom

Gerco en Applicom zijn in Nederland marktleiders in de nichemarkt van de passieve brandbeveiliging. Hans: “Wij weten wat onze klanten allemaal moeten doen om ‘compliant’ te zijn én te blijven. Daarnaast hebben we een grote buitendienst, zodat we veel brandbeveiligingsoplossingen ook zelf kunnen installeren. We hebben veel vaste klanten; (semi-)overheidsinstellingen, ziekenhuizen, zorginstellingen, woningcorporaties, industriële bedrijven, installatie- en aannemersbedrijven.”

Een ander punt waarop Gerco en Applicom zich onderscheiden, is de hoge mate van digitalisering. “We hebben allerlei ‘tools’ ontwikkeld om onze dienstverlening te digitaliseren”, zegt Hans. “Logboeken, opnames, certificeringen, rapportages over uitgevoerde en geplande werkzaamheden; alles is volledig geautomatiseerd. Zo garanderen we de bewijslast voor onze klanten zo goed mogelijk.” Door het gebruik van QR-codes en een zelf ontwikkelde app hebben monteurs ter plaatse altijd de beschikking over de juiste informatie van de oplossingen waaraan wordt gewerkt. Hans: “Ik ben er trots op dat we op dit gebied ver voorop lopen. We zijn echt een speler van formaat en beschikken over voldoende middelen om te blijven innoveren.”

Integrale totaaloplossing

Een logische vervolgvraag lijkt: waarom dan een overname? “ Toekomstperspectief”, vat Hans de hoofdreden in één woord samen. “We wilden de continuïteit van onze organisatie voor de lange termijn veiligstellen. Daarnaast merken we dat steeds meer klanten behoefte hebben aan een integrale totaaloplossing voor brandveilige gebouwen. Als je daarin de marktleiderspositie wilt bemachtigen – en dat willen we –, moet je alle brandbeveiligingsoplossingen zelf in huis hebben om de klant optimaal van dienst te kunnen zijn. Unica is een grote speler in actieve fire safety en wij zijn sterk in passieve brandbeveiliging. Daarom heeft Unica voor ons grote strategische waarde. We begrijpen elkaar, spreken dezelfde taal en hebben elkaar iets te brengen.”

Unica Fire Safety

Hans is ervan overtuigd dat samenwerking in het cluster Unica Fire Safety alle bedrijven gaat versterken. “Wij zijn vrijbuiters, ondernemers met de ‘poten in de klei’ die snel schakelen en waarbij klanten en werknemers op één staan. Het is goed dat Unica deze kwaliteiten niet uit het oog verliest. Andersom kan Unica ons helpen bij het maken van een professionaliseringsslag, bijvoorbeeld als het gaat om HRM, PR en het automatiseren van de kantooromgeving.”

Qua klantenpakket ziet Hans eveneens synergiekansen: “Unica is sterk in de foodindustrie. Daar zijn wij minder vertegenwoordigd. Maar wij werken weer veel voor woningcorporaties en dat is voor Unica interessant. Met onze gezamenlijke, integrale totaaloplossing voor brandveilige gebouwen ligt er een nieuwe markt op ons te wachten.”

“We begrijpen elkaar, spreken dezelfde taal en hebben elkaar iets te brengen”

Hans Nijssen, directeur van Gerco en Applicom

Winning team

De samenwerking tussen Gerco en Applicom en Unica Fire Safety kwam volgens Hans op een heel natuurlijke manier op gang. “We werken allebei al voor Defensie. Die opdrachten pakken we nu gezamenlijk op. Zo maken we onder meer het monumentale opleidingsinstituut van de Koninklijke Marine in Den Helder volledig brandveilig. Unica Fire Safety brengt een moderne watermist- en brandmeldinstallatie aan. Gerco verzorgt het ontwerp, vergunningstraject, projectmanagement en de bouwkundige brandveiligheidsmaatregelen. Hopelijk kunnen we in de toekomst vaker en met nog meer ‘body’ samen optrekken bij tenders en opdrachten. Voor Defensie, datacenters en andere klanten. In 2022 mikken we op een omzetstijging van 10% door cross-selling van onze diensten via de kanalen van Unica. Daarnaast ontwikkelen we gezamenlijke onderhoudscontracten. Zo vormen we samen een ‘winning team’ in de Nederlandse brandbeveiligingsmarkt.”

Groepsfoto na de contractondertekening met op de voorgrond Tom Verschoor, directeur Unica Fire Safety (link) en Hans Nijssen, directeur Gerco en Applicom (rechts).