Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Victoria Breugem (Specialist Leren en Ontwikkelen Unica) en Sanne van der Meer (Team Lead Customer Succes Studytube)

Studeren stimuleren met Studica

Het online leerplatform 'Studica' werd in januari 2023 gelanceerd als dé toegangspoort tot leren en ontwikkelen binnen Unica. Met een centrale online leeromgeving streeft Unica ernaar de persoonlijke groei en ontwikkeling van al zijn medewerkers te stimuleren.

"Door Studica willen we leren toegankelijker maken en laten zien dat er naast technische vakkennis zoveel meer te ontdekken is", zegt Victoria Breugem. "Bij de introductie van Studica hebben we de nadruk gelegd op andere trainingsgebieden zoals persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit en digitale vaardigheden. Natuurlijk zijn er daarnaast 'verplichte' opleidingen, zoals de technische certificeringen waaraan Unica-medewerkers moeten voldoen. Met Studica willen we echter aan iedereen binnen Unica een palet aan persoonlijke leer- en ontwikkelingsmogelijkheden bieden."

Succesvolle uitrol

"De mogelijkheden van het platform zijn divers", vervolgt Victoria. "We krijgen inzicht in gevolgde trainingen en behaalde certificaten, identificeren leer- en ontwikkelbehoeften van medewerkers en dankzij de centrale organisatie kan Unica het leren en ontwikkelen kostenefficiënter organiseren. We gebruiken het platform ook voor de inwerkperiode van nieuwe medewerkers, en er is veel interesse voor het ontwikkelprogramma Ready To, bedoeld voor jong talent binnen ons bedrijf. Dat faciliteren we ook via Studica." Victoria beschouwt de lancering van het online leerplatform als succesvol: "Meer dan 80% van de medewerkers heeft ingelogd en ruim 50% heeft daadwerkelijk online trainingen of workshops gevolgd."

Strategisch hulpmiddel

De lof strekt zich ook uit tot Studytube, gevestigd in Amsterdam, dat het platform samen met Unica heeft ontwikkeld. "Unica zet het platform echt in als een strategisch hulpmiddel", zegt Sanne van der Meer, Team Lead Customer Succes bij Studytube. "Studica is veel meer dan een online bibliotheek voor leren. Ook managers en leidinggevenden kunnen er informatie uithalen en toepassen binnen hun teams. We blijven voortdurend monitoren om het aanbod te verbeteren en het platform verder uit te breiden. Er zal meer content op maat worden aangeboden voor verschillende functiegroepen. Naast persoonlijke ontwikkeling blijven we ook de technisch-vakinhoudelijke kennis ondersteunen. We streven er bijvoorbeeld naar om een koppeling te maken met 'O-zone', een online leerplatform ontwikkeld door en voor technische bedrijven."

Sanne van der Meer (Team Lead Customer Succes Studytube)

"Met Studica kunnen we eenvoudig content plaatsen die direct toegankelijk is voor 4.000 mensen."

Victoria Breugem, specialist learning & development bij Unica

"We willen ons ook gaan richten op loopbaanpaden", voegt Victoria toe, "zodat medewerkers duidelijk kunnen zien hoe ze zich binnen hun functiegroep kunnen ontwikkelen, maar ook welke vaardigheden nodig zijn om door te groeien naar andere functies. Iedereen kan aan de slag met zijn of haar eigen ontwikkeling, en met Studica helpen we bij het maken van keuzes uit alle leer- en ontwikkelmogelijkheden."

Kruisbestuiving

"Een opmerkelijke ontwikkeling is de toename in kennisdeling binnen de Unica-bedrijven", zegt Victoria. "Met Studica maken we kennis breed toegankelijk voor alle medewerkers, wat leidt tot meer kruisbestuiving. Studica bevordert betrokkenheid, motivatie en binding van medewerkers. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel eigen content er al is gemaakt en hoe eenvoudig het is om content online te plaatsen die direct toegankelijk is voor 4.000 mensen."

"Met Studica versterken we de ontwikkelkracht van onze gehele organisatie", concludeert Victoria. "Tegelijkertijd kunnen we het verschil maken op individueel niveau.”

Victoria Breugem (Specialist Leren en Ontwikkelen Unica)