Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
Tijs Melis, Director International van Unica Access & Security

Unica gaat internationaal met remote dienstverlening

Unica werkt voor tal van multinationals; grote bedrijven met honderden medewerkers en locaties in meerdere landen. Deze buitenlandse vestigingen blijken vaak tegen dezelfde vraagstukken aan te lopen als de klanten in Nederland. Dat zette Tijs Melis, sinds januari 2023 Director International van het bedrijvencluster Unica Access & Security, aan het denken. “De oplossingen die we met Unica Access & Security bieden op het gebied van toegangscontrole en security zijn heel sterk. Zonder al te commercieel te willen klinken: er zijn maar weinig bedrijven die kunnen wat wij doen. We hebben een track record van bewezen integrale technologie. Dan is het toch logisch om de remote dienstverlening van Unica ook in andere landen aan te bieden? Klanten vragen er ook naar: Wat jullie in Nederland voor ons doen is tóp! Kunnen jullie dat ook voor ons doen in het buitenland?”

Wet- en regelgeving

De bedrijven binnen het cluster Unica Access & Security werken regelmatig voor Nederlandse klanten met een of meerdere vestigingen in het buitenland. Tijs: “Om maar een paar voorbeelden te noemen: Nsecure werkt voor het European Patent Office in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Zusterbedrijf EAL is voor het Rijksvastgoedbedrijf actief in het Caribisch gebied en werkt tevens voor SES Astra en Quintet Private Bank in Luxemburg. We volgen klanten dus naar het buitenland, maar tot nu toe lag hier niet de focus op. Sterker nog, als multinationals ons benaderden met de vraag of we ook over de grens iets voor hen wilden doen, reageerden we hier van nature wat terughoudend op. Want in Nederland weten we hoe het werkt, maar in het buitenland is alles anders: de markt, taal, cultuur, wet- en regelgeving, het belastingstelsel. Dat maakt internationaal zakendoen soms lastig en uitdagend. Het kost veel tijd en energie om je dat allemaal eigen te maken.”

Remote dienstverlening

Waarom heeft Unica Access & Security dan nu wél internationale ambities? Daar kan Tijs kort over zijn: “De techniek. Omdat we anders en slimmer zijn gaan werken – daar hebben we inmiddels ruim 15 jaar ervaring mee –, kunnen we op afstand met klanten meekijken en problemen oplossen. Deze technologie is uitermate geschikt om ook buiten de landsgrenzen toe te passen. Met de centrale cloud-omgeving en remote monitoring van Nsecure, de toegangscontrole van EAL en het identity management cloud-platform YIM kunnen we klanten over de hele wereld van A tot Z van dienst zijn. De toekomst is remote! Daardoor hoeven we ook niet in elk land een kantoor te openen. Dankzij de beschikbare technologie en onze uitgebreide kennis ligt een strategische internationale stap nu voor de hand.”

Raamwerk

Samen met specialisten van de Unica Groep en diverse externe partijen heeft Tijs in 2023 de mouwen opgestroopt om een goede basis neer te zetten. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat Unica niet voor elk land – en op termijn wellicht andere bedrijvenclusters met internationale ambities – het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. “Het was een harde leerschool, maar het raamwerk staat”, vertelt Tijs opgetogen. “We snappen de spelregels van de Europese markt, weten hoe het zit met wet- en regelgeving, belastingen, aansprakelijkheid en noem maar op. We hebben twee vertegenwoordigers aangenomen in Duitsland en Luxemburg. En enkele collega’s bij Nsecure en EAL zijn vrijgemaakt om wanneer dat nodig is hun rol als specialist op te pakken.”

“Met onze remote dienstverlening kunnen we klanten wereldwijd van A tot Z van dienst zijn”

Tijs Melis, Director International van Unica Access & Security

Lokale partners

Tijs heeft verder veel tijd gestoken in het vinden van de juiste lokale partners. “Denk aan installateurs of integrators die ons kunnen helpen bij het opzetten van projecten en het uitvoeren van fysieke werkzaamheden bij klanten op locatie. Zij zijn het visitekaartje van Unica in het buitenland.” Ook heeft Unica Access & Security de samenwerking geïntensiveerd met ketenpartners zoals Boon Edam, ID-Ware en Nedap. “Deze bedrijven hebben al ervaring in het buitenland. Naast dat we als Unica zelf de markt opgaan, kunnen we gezamenlijke proposities aanbieden. Dat is veel waard”, legt Tijs uit, “want in Nederland heeft Unica een grote naamsbekendheid, maar in het buitenland beginnen we van voor af aan.”

Kantelpunt

Als je als bedrijf aankondigt dat je ‘internationaal gaat’, schept dit verwachtingen. Tijs: “We willen graag alle klantvragen oppakken, maar voorkomen dat we op allerlei plekken in de wereld in exotische situaties terechtkomen. Als je zakendoet buiten de EU ben je bijvoorbeeld niet altijd verzekerd. Dat zou voor Unica, dat net zijn eerste voorzichtige stapjes over de grens zet, meteen een enorme uitdaging zijn. Daarom richten we ons met Unica Access & Security in eerste instantie op klanten binnen de EU. Onze target-markten zijn Duitsland, Luxemburg en kort hierop België. Daar zitten veel bedrijven die qua zakendoen en aanpak goed bij Unica passen. Anders gezegd: hier kunnen we veel klanten gelukkig maken. We staan nu op het punt dat we elk moment onze eerste grote internationale klant mogen verwelkomen. Ik kan niet wachten! Want zaaien is leuk, maar oogsten nog veel leuker.”