“Dit kan een vooraanstaande opleiding worden die de kenniskloof dicht”

“Dit kan een vooraanstaande opleiding worden die de kenniskloof dicht”

Unica en Avans+ ontwikkelen post-mbo opleiding Technicus Gebouwautomatisering

In een tijd waarin technisch personeel schaars is en de gemiddelde leeftijd in de techniekbranche toeneemt, zoeken bedrijven naar innovatieve oplossingen om jong talent te werven. Een bijzonder voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Unica en Avans+, die samen de eerste post-mbo opleiding Technicus Gebouwautomatisering ontwikkelen. Cris van Osch (directeur Avans+), Kees-Jan Jekel-Sweerman (opleidingsmanager techniek bij Avans+) en Antoine Brunink (directeur Unica Building Intelligence) vertellen wat deze opleiding en hun samenwerking uniek maakt.

Avans+ is een opleidingsinstelling, gelieerd aan Avans Hogeschool, die ruim 200 post-mbo, (post)bachelor-, en masteropleidingen aanbiedt in diverse vakgebieden, waaronder Techniek & Bouw. “Met onze opleidingen willen we bijdragen aan de ontwikkeling van professionals, organisaties en branches”, zegt Cris van Osch, directeur van Avans+.

Opleidingskloof

Vorig jaar zocht Cris contact met Antoine Brunink van Unica Building Intelligence. “We zien dat veel studenten na het behalen van hun mbo-4 opleiding gelijk gaan werken en dus niet doorleren op hbo-niveau. We vroegen ons af of het bedrijfsleven last heeft van deze opleidingskloof.”

Dat bleek inderdaad het geval te zijn. “Gebouwautomatisering wordt steeds complexer, dus we staan bij Unica te springen om technici met een hbo-diploma”, zegt Antoine. “Maar als je naar het aanbod cursussen en opleidingen kijkt, dan zijn dat allemaal doorstroomopleidingen voor mensen die al in de gebouwautomatisering werken. Wat ontbreekt is een opleiding die specifiek is gericht op de instroom van jong talent in onze sector.”

“We hebben afgesproken dat het gezamenlijk belang voor het eigenbelang gaat” (Antoine)

Werken en leren

Avans+ en Unica besluiten samen de eerste post-mbo opleiding Technicus Gebouwautomatisering te ontwikkelen. Deze opleiding duurt twee jaar, waarbij studenten één dag per week naar school gaan en de rest van de tijd werken. “De meeste jongeren willen wel doorleren, maar hikken tegen de lange opleidingsduur aan. Daarnaast is studeren duur, wat ook een drempel vormt om door te leren”, vertelt Cris. “Onze opleiding is een mooie tussenstap om op een niveau hoger te komen, zonder dat jongeren of hun ouders worden opgezadeld met een studieschuld. De opleiding wordt namelijk betaald door Unica of één van de andere vijf aangesloten bedrijven. De student wordt in dienst genomen, intern opgeleid en verdient gelijk een inkomen.”

Gezamenlijk belang

Technicus Gebouwautomatisering is een open opleiding. “Het was al snel duidelijk dat de schaalgrootte en continuïteit die nodig zijn om een opleiding aan te bieden, groter waren dan wij konden leveren”, zegt Antoine. “Daarom heb ik branchegenoten benaderd met de vraag of ze wilden meewerken.” Naast Regel Partners en Numan & Kant – zusterbedrijven in het cluster Unica Building Intelligence – waren dat Kuijpers, Kropman en Rensen. “Iedereen was meteen enthousiast. We hebben afgesproken dat het gezamenlijk belang voor het eigenbelang gaat. Zo gaan we elkaar niet beconcurreren op arbeidsvoorwaarden. En als een medewerker instroomt bij een bedrijf, maar de match is er niet, dan kan hij of zij doorstromen naar een ander deelnemend bedrijf. Zo willen we technisch talent behouden voor de branche.”

“Ons initiatief krijgt steeds meer bekendheid en steeds meer mensen willen erbij horen” (Kees-Jan)

Onderscheidende vakopleiding

Het ontwikkelen van het opleidingscurriculum is een gezamenlijk proces. “Als bedrijfsleven hebben we veel wensen; we zijn allemaal op zoek naar de ideale medewerker”, lacht Antoine. “Maar wij weten natuurlijk niet hoeveel kennis je een student in twee jaar tijd kunt bijbrengen.”

Hier begint het werk van Kees-Jan Jekel-Sweerman, opleidingsmanager techniek bij Avans+. “We hebben enkele opleidingen in de installatietechniek waarvan we modules kunnen herschrijven. Daarnaast voeren we inhoudelijke gesprekken met de bedrijven, vakdocenten en een onderwijskundige. Samen selecteren en structureren we de juiste elementen voor een onderscheidende en toekomstgerichte vakopleiding.”

“Samen met de bedrijven bouwen we een community rond de opleiding” (Cris)

Community

De meeste posities van vakdocenten zijn inmiddels ingevuld en de eerste inschrijvingen voor de start van het nieuwe cursusjaar in september 2025 zijn binnen. “In het begin kwam het moeilijk van de grond, maar ineens was er een kantelpunt”, zegt Kees-Jan. “Ons initiatief krijgt steeds meer bekendheid en steeds meer mensen willen meedoen.”

Cris vult aan: “Het werven van studenten loopt via diverse kanalen, waaronder een succesvolle TikTok-campagne, stagemarkten, introlessen en meeloopdagen. Samen met de bedrijven bouwen we een community rond de opleiding. Deze unieke samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs zorgt voor een solide fundament onder onze opleiding, breed draagvlak en vergroot de kansen op succes. Hiermee geven we een sterk signaal af naar potentiële studenten.”

Structurele oplossing

De heren zijn het meest trots op de samenwerking. “We streven hetzelfde doel na en hebben op natuurlijke wijze – zonder zware contractafspraken – de schouders eronder gezet”, zegt Antoine. “We hebben best wat hobbels moeten nemen, maar het is telkens gelukt om de positieve energie vast te houden.” Kees-Jan: “Het geeft energie om onze kennis van gebouwautomatisering te vergroten en samen met het bedrijfsleven een toepassingsgerichte opleiding vorm te geven.” Cris besluit: “Ik heb echt het gevoel dat we hier iets te pakken hebben, dat dit een vooraanstaande opleiding wordt die niet alleen het arbeidspotentieel in de branche vergroot, maar ook een structurele oplossing biedt voor de kloof tussen mbo en hbo in de technische sector.”

Antoine Brunink (Unica Building Intelligence), Cris van Osch (Avans+) en Kees-Kan Jekel-Sweerman (Avans+)