Van bouwplaats tot boardroom: leiderschap maakt verschil

Van bouwplaats tot boardroom: leiderschap maakt verschil

Merel van Wanrooij, manager projecten Unica Building Projects

Vier jaar geleden stapte Merel van Wanrooij in de rol van Manager Projecten bij Unica. In de regio zuidwest Nederland heeft zij de leiding over een team van ongeveer 100 medewerkers en zorgt zij samen met haar collega’s voor de succesvolle uitvoering van complexe projecten. Wat drijft haar in deze dynamische omgeving en welke uitdagingen ziet ze?

Met een achtergrond in Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven beschikt Merel over uitstekende kennis van technische processen, maar de echte technische vraagstukken laat ze graag aan haar team over. “Mijn voorganger was een wandelende encyclopedie op het gebied van elektrotechniek. Toen ik begon, heb ik direct aangegeven dat de teamleden zelf de technische experts zijn. Mijn kracht ligt in het organiseren en begeleiden van mensen en projecten.”

Kracht van een goed team

Binnen Unica koos Merel er bewust voor om alleen met eigen monteurs te werken. “Onze monteurs vormen het hart van ons succes. Samen met projectmanagers, werkvoorbereiders en andere collega’s zorgen zij voor de uitvoering van de projecten”, legt ze uit. “Met een vast team waarborgen we niet alleen de kwaliteit van ons werk, maar creëren we ook een sterke, hechte werkomgeving.” Haar rol is veelzijdig: van HR-zaken en financiële sturing tot commercie, veiligheid en de dagelijkse operatie. “Geen dag is hetzelfde. Ik kan bezig zijn met strategische beslissingen en op hetzelfde moment een collega feliciteren die vader wordt. Die menselijke kant van mijn werk is net zo belangrijk als de technische en organisatorische uitdagingen.” Persoonlijke betrokkenheid is een essentieel onderdeel van haar leiderschapsstijl. “Ik wil mensen in hun kracht zetten en ze autonomie geven, maar wel binnen duidelijke kaders. Unica groeit en dat vraagt om een strakkere structuur, waarbinnen communicatie essentieel is.”

Uitdagingen in een mannenwereld

Met twee vrouwen in een team van 100, heeft Merel een bijzondere positie. Toch ervaart ze generatieverschillen als een grotere uitdaging dan de verschillen in gender. “Oudere collega’s begrijpen soms niet waarom jongere medewerkers vier weken vaderschapsverlof willen. ‘Ik was na twee dagen weer aan het werk’, is de reactie van de oudere generatie. Flexibele werktijden zijn soms ook een punt van discussie. Waar het voor kantoorpersoneel eenvoudiger is om flexibel te werken en de mogelijkheid te creëren om kinderen naar school te brengen, is dat voor monteurs heel anders. Zij worden om 07.00 uur verwacht op de werkvloer. Dat leidt wel eens tot scheve gezichten. We moeten samen zoeken naar oplossingen zonder in starre regels te vervallen.”

Werken aan verandering

“Ik ben graag bezig met veranderingen”, vertelt Merel. “En die zijn er genoeg. Zo implementeren we een compleet nieuwe ERP-omgeving binnen Unica. Dat vraagt om begeleiding en goede communicatie, terwijl de dagelijkse business gewoon doorgaat. Ook kunstmatige intelligentie (AI) zal een grote impact hebben op ons werk, net als de verdere digitalisering in bouwprocessen.” Balans tussen werk en privé is ook een belangrijk thema. “Vorig jaar heb ik een mini-sabbatical van tien weken genomen om met mijn gezin te reizen”, vertelt ze. “Dat mogelijk maken had behoorlijk wat voeten in de aarde, maar ik heb ermee laten zien dat het mogelijk is om verantwoordelijkheid te dragen en tijd te nemen voor persoonlijke groei.”

Verschillende denkstijlen maakt sterker

“Binnen Unica werken mensen met een technische achtergrond en die hebben veelal gelijke denkpatronen”, legt Merel uit. Echte diversiteit zit volgens haar in verschillende manieren van denken. “Verschillende denkstijlen binnen een team maken een organisatie juist sterker en vragen om een andere benadering in het aantrekken van talent. We moeten actief kijken naar hoe we ook een diverse groep medewerkers als zij-instromer kunnen aantrekken en hoe we hen opleiden. Dat begint in eigen huis, maar uiteindelijk moeten we het gesprek aangaan in de hele keten, van klanten tot leveranciers.”

Met haar actieve rol in Unica’s ‘Eight’, een leiderschapsinitiatief met zeven andere vrouwen binnen het bedrijf, maakt Merel zich hard voor een toekomst waarin diversiteit, samenwerking en goed leiderschap hand in hand gaan. “We moeten blijven nadenken over hoe leiderschap verschillende generaties en achtergronden beïnvloedt. Alleen zo bouwen we een organisatie die klaar is voor de toekomst.”