“Met 15 jaar ervaring in PFAS-vrij blusschuim durven wij de schuimtransitie wel aan”
Bram van Esch en Ramon de Vreede, directie van Zero Fire Systems
In september 2024 werd Zero Fire Systems toegevoegd aan het netwerk van Unica. Het bedrijf, met circa 20 medewerkers actief vanuit het Brabantse Werkendam, werd onderdeel van het cluster Unica Fire Safety. Directeuren Bram van Esch en Ramon de Vreede vertellen over het ontstaan van het bedrijf, de schuimtransitie naar PFAS-vrij blusschuim en wat onderdeel zijn van Unica voor hen betekent.
Zero Fire Systems is gespecialiseerd in PFAS-vrij blusschuim, een blusmiddel dat gebruikt wordt voor industriële brandbeveiliging in onder andere de petrochemie. Onder het klantenbestand scharen zich verschillende bekende petrochemische namen, grotendeels gevestigd in de havens van Amsterdam, Rotterdam en Terneuzen. Daarnaast heeft Zero Fire Systems een onderhoudstak genaamd ITO, wat staat voor Inspectie, Testen en Onderhoud.
Ramon de Vreede en Bram van Esch zijn trots onderdeel van Unica en kijken ernaar uit hun groeiambities waar te maken: “We zien Unica als een soort grote broer, die ons de schaalgrootte biedt om samen steeds grotere projecten op te pakken.”
“We werden voor gek verklaard toen we ons 15 jaar geleden specialiseerden in PFAS-vrij blusschuim”
Vooruitziende blik
In de chemische industrie is PFAS-houdend blusschuim de standaard. Hiermee blus je bijvoorbeeld een alcohol- of olie-brand, of andere branden die je niet met water kunt bestrijden. Dit gaat op korte termijn veranderen: vanaf 2025 geldt een gefaseerd verbod op het gebruik van blusschuim met PFAS. Het mag nog 18 maanden geproduceerd worden, en nog 5 jaar lang gebruikt. Per 2030 is PFAS-houdend blusschuim verboden. Deze ontwikkeling in de richting van PFAS-vrij blusschuim wordt in de branche de schuimtransitie genoemd.
“15 jaar geleden waren we met Zero Fire Systems één van de grondleggers van PFAS-vrij blusschuim in Nederland. Eerlijk gezegd werden we destijds voor gek verklaard”, vertelt Ramon. Je moet je voorstellen, brandbeveiliging is een conservatieve markt. Bedrijven maken keuzes op basis van bewezen producten, er worden geen risico’s genomen. Dus toen wij met PFAS-vrij blusschuim aan de slag gingen, zaten veel potentiële klanten daar niet op te wachten. Inmiddels is dat gelukkig anders.”
Zero Fire Systems speelde in op veranderende wetgeving, vertelt Bram: “In 2006 werd de regelgeving aangescherpt, waardoor PFOS-houdend blusschuim gefaseerd werd verboden. De meeste bedrijven stapten toen over naar PFAS-houdend blusschuim. Dat is íets minder schadelijk voor het milieu dan het eerdere PFOS-schuim, maar nog steeds behoorlijk slecht. Toen we in 2010 ons bedrijf oprichtten zagen we een kans, omdat we doorhadden dat PFAS op termijn ook verboden zou worden. En nu zijn we 15 jaar verder, hebben we ruime ervaring met PFAS-vrij blusschuim en weten we als geen ander wat de naderende schuimtransitie inhoudt.”
Schuimtransitie biedt flinke uitdaging
De schuimtransitie is in de praktijk een behoorlijke opgave, weet Ramon. “Het gaat om bedrijven die al een blusschuiminstallatie hebben, waar vervuilend schuim in zit. Een logische gedachte is dat je de leidingen van de installatie goed doorspoelt en dat je het schuim vervangt. Maar zo werkt het niet. PFAS gaat tot in de poriën van praktisch alle materialen zitten, dat krijg je niet zomaar schoongespoeld. En daarnaast stelt een PFAS-houdend schuim andere eisen aan een installatie dan fluorvrij schuim. Vergelijk het met een benzine-auto, daar kun je niet zomaar diesel mee tanken.”
Dat betekent dat bij veel bedrijven niet alleen het schuim moet worden vervangen, maar dat ook de blusinstallatie een behoorlijke aanpassing nodig heeft. Ramon: “Vaak beginnen we zelfs met een volledig nieuwe installatie. En dat is meteen een flink project, en een investering waar de klant initieel niet direct rekening mee gehouden had. Kortom, de schuimtransitie heeft nogal wat voeten in de aarde.”
Grote broer Unica
“Voor ons voelt deze nieuwe verbintenis met Unica alsof we er een soort grote broer bij hebben gekregen”, vindt Bram. “We hebben bij Zero Fire Systems 15 jaar kennis en ervaring op een niche gebied, daarin lopen we echt voor op de markt. Die expertise willen we op grotere schaal inzetten. We willen graag meer en grotere projecten tegelijkertijd aannemen, meer dan we op dit moment zelf kunnen realiseren. En we willen met onze ITO-tak graag hét onderhoudsbedrijf voor de industriële sector worden. Zodat we deze branche echt volledig bedienen, van realisatie op projectbasis tot inspectie, testen en onderhoud.”
Ook buiten de industrie ziet het bedrijf mooie kansen om, vanuit de verschillende specialismen binnen het cluster Unica Fire Safety, integrale brandveiligheidsoplossingen te realiseren. “Brandwerende afdichtingen, sprinklers, blusschuim, brandmeldcentrales… samen bieden we het hele palet aan brandbeveiliging, waarmee we alle sectoren van dienst kunnen zijn. We kijken er erg naar uit om die verbreding aan te gaan”, besluiten Bram en Ramon.