Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Overnames

Unica heeft een groeiambitie van 10-15% per jaar. Zo willen we gewicht in de schaal blijven leggen en impact blijven maken met klanten en branchegenoten. Naast autonome groei geven we met overnames invulling aan deze groeiambitie. Ook in 2023 resulteerde ons overnamebeleid in zowel uitbreiding van de regionale aanwezigheid als versterking van onze specialismen.

Breedveld & Schröder en Hermans Elektra

In oktober hebben we onze regionale positie in Midden-Nederland versterkt met de overname van Breedveld & Schröder en Hermans Elektra. Beide bedrijven, die tot hetzelfde installatieconcern behoren, zijn prominente technische dienstverleners met een uitstekende reputatie. Breedveld & Schröder is al ruim 125 jaar actief in aanleg en onderhoud van elektrotechnische installaties, Hermans Elektra is al meer dan 40 jaar als (elektrotechnisch) installatiebedrijf gespecialiseerd in meet- en regeltechniek en paneelbouw. Met de overname krijgen we een sterke uitvalsbasis in Flevoland. In samenwerking met de bestaande vestigingen van Unica in Amsterdam kunnen we klanten in Midden-Nederland nog beter bedienen. De gezamenlijke vestiging van Breedveld & Schröder en Hermans Elektra is opgenomen in het vestigingennetwerk van Unica Building Services. Dit cluster bestaat nu uit 18 vestigingen verspreid over Nederland.

Tenergy & Engine Competences Services (ECS)

Deze in juni overgenomen organisatie kent twee kernactiviteiten: energiebalancering en gespecialiseerde revisie- en onderhoudsactiviteiten aan WKK-systemen (warmtekrachtkoppeling). Deze overname betekent een verdere versterking van onze kerndisciplines in ons cluster Unica Energy Solutions.

De basisactiviteit van Tenergy is een zelf ontwikkeld softwareplatform dat posities op de elektriciteitsmarkt automatisch kan vastleggen. Het platform is geoptimaliseerd voor het op- en afregelen van onder meer WKK’s, belichting, boilers en PV-systemen in de glastuinbouwsector om balans aan te brengen in het elektriciteitsnet. Daarnaast richt Engine Competences Services (ECS) zich op onderhoud en revisies van WKK’s, vooral in de glastuinbouwsector. Beide activiteiten spelen een belangrijke rol in de energietransitie, waarbij er veel vraag is naar oplossingen voor het op- en afregelen van noodvermogen en het balanceren van het elektriciteitsnet.

Gezien de snel toenemende congestie op het elektriciteitsnetwerk zien wij een enorm groeiperspectief in de markt voor energiebalancering. In combinatie met de kennis van energiemarkten en de techniek die we in huis hebben, zijn we met deze toevoeging nog beter gepositioneerd om hier een belangrijke rol in te spelen.

Overnames na balansdatum

Onze overnamestrategie heeft in de eerste maanden van 2024 verdere invulling gekregen met twee acquisities. In januari tekende Unica een overeenkomst voor de overname van de business unit Fire & Gas van Dräger. De aansluiting van deze specialist in brand- en gasdetectie en brandblusmaterialen betekent een verdieping en uitbreiding van ons brandveiligheidsportfolio dat is gebundeld in het cluster Unica Fire Safety. De business unit Fire & Gas van Dräger is een toonaangevende speler in brand- en gasdetectie projecten en onderhoud in Nederland, heeft circa 120 medewerkers en behaalde in 2023 een omzet van ruim € 20 miljoen. De afronding van de ontvlechting van de business unit vindt plaats in mei 2024.

In april 2024 maakten we de overname bekend van Eljes, dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux. Met de overname vergroten we de breedte van de dienstverlening van het cluster Unica Datacenters. Eljes heeft 24 medewerkers en behaalde in 2023 een omzet van € 15 miljoen.